Kultura · Mobile

“Roaming” prvi SMS roman

Izdavačka kuća “Moni i Manjana” odabrala je svečanu salu Ministarstva za dijasporu da večeras predstavi roman “Roaming” Gordane Vlajić pisan pod pseudonimom “Anna Dašiaglo” koji je, prema internet istraživanjima, prvi roman na svetu u celini pisan u dijaloškoj formi SMS poruka.

Kako je objasnila PR izdavača Jelena Mojović brojnom auditorijumu, pravo mesto da se govori o ovoj knjizi je institucija koja povezuje Srbe u rasejanju jer su to ličnosti u romanu i poruke “lete” s kraja na kraj sveta.

Osnova ovog, formalno posmatrano, eksperimentalnog dela, kada je reč o njegovoj formi, je ljubavna drama sa neočekivanim gotovo trilerskim obrtima a bazirana je na istinitim događajima.

Kako je objasnila autorka, na ideju da napiše roman došla je pre tri godine čitajući vest da je u Dohi (Katar) održana trka kamila sa robotima umesto džokeja.

Lapidarna forma SMS poruka dala je romanu “ubrzanje” na koje je navikla mlada generacija a autorka je dobila šansu da pokaže da nas ne otuđuje tehnologija jer komunikacija zavisi od onih koji komuniciraju a ne od sredstava komunikacije.

Izdavač je osmislio i veoma efektnu formu da bi predstavio novu knjigu pretvorivši dijaloge između junaka u kamernu predstavu u kojoj se slajdovima i zvučnim efektima dočarava mesto u kome se nalazi onaj lik koji šalje SMSA poruku čiji tekst izgovaraju glumci.

Vlajićeva je već afirmisana spisateljica za decu (majka je njih četvoro), diplomirala je na Fakultetu političkih nauka i specijalizirala je odnose sa javnošću.

Član je Mense, ali se ipak konsultovala sa stručnjakcima za robotiku sa Instituta “Mihajlo Pupin” i švajcarskom kompanijom koja je konstruisala robote-džokeje.

Leave a Reply