Mobile · Telekomunikacije

Rusija uvodi 4G mobilne mreže

Rusija bi mogla da postane jedan od lidera u sferi telekomunikacija. Istovremeno u trima regionima zemlje su uspešno završene probe oglednih zona mobilne veze 4. generacije. U svetu ima veoma malo takvih mreža. Ruske kompanije koriste najnaprednije standarde, koji su sposobni da promene naše predstave o mobilnoj vezi i pristupu Internetu.

Zamislite samo da punometražni film može da se skine na mobilni telefon za par minuta, ili je moguće da se razgovara s rođacima ili prijatelima preko veb-kamere kompjutera sa osobinama TV signala. To su najjednostavniji primeri mogućnosti, koje će u Rusiji dobiti korisnici mobilnih mreža 4. generacije. U toj sferi domaći biznis ima sve šanse da prestigne svoje napredne zapadne kolege.

Mreže standarda El-Ti-I se danas testiraju u mnogim zemljama, ali komercijalnih projekata ima ne više od 10. Predsednik Dmitrij Medvedev – veliki pristalica visokih tehnologija – dao je činovnicima zadatak da obezbede maksimalno brzu implementaciju savremenih standarda u oblasti telekomunikacija. On je već sam ocenio prednosti 4. generacije veze. Oglednu zonu, čiji su rad pokazali šefu države, sagradila je kompanija Voentelekom. O tome je u intervjuu Glasu Rusije ispričao komercijalni direktor te kompanije Nikolaj Tamodin.

Osnovno dostignuće je u tome što dobivši opremu standarda El-Ti-I od niza proizvođača, mi smo zajedničkim naporima brzo postigli stabilan rad. Segmenti te mreže su sagrđeni u trima gradovima, gde je već prošlo uspešno testiranje.
Glavna je prepreka na putu implementacije 4. generacije mobilne veze – mada je to paradoksalno – njen novitet. Za sada ne postoji ni serijska oprema, ni neophodna radi uspešnih prodaja raznovrsnost telefona i drugih gadžeta. Kompanije-proizvođači i telekomunikacioni operatori za sada samo testiraju aparaturu, – kaže Nikolaj Tamodin.

Razmeri oglednih zona su zaviseli od faktičke opreme, koju smo uspeli da dobijemo, jer je naš standard perspektivan, oprema je jedinstvena. Sada čekamo isporuke sledećeg dela neophodne aparature. Svaku zonu želimo da povećamo na 10 bazičnih stanica, kao i broj korisnika da bi izvršili opširnije testiranje.

Nikolaj Tamodin je obećao da će u slučaju uspešnih proba i odobrenja od strane Ministarstva veze već tokom narednih meseci u mnogim gradovima Rusije nastati mobilne veze 4. generacije. Prema njegovim proračunima, potrebno je manje od godinu dana da bi grad sa 1 milion stanovnika dobio brzinski pristup Internetu. (GR)

Leave a Reply