Mobile

Sajam mobilnih tehnologija u Moskvi

Najveći svetski proizvođači telekomunikacione opreme predstavili su svoje razrade na izložbi Veza-Ekspokom-2011 u Moskvi. Razmeri te ekspozicije impresionišu: više od 500 kompanija iz 23 zemlje. Novitete je već ocenilo 50 hiljada posetilaca.

Dve trećine demonstriranih inovacija, mnoge od kojih su bez premca, stvoreno je u Rusiji. Među njima su planšetni kompjuter s podrškom GLONAS-a, koji je predstavio nacionalni operator Rostelekom. Model će, prema rečima razrađivača, obezbediti vlasniku kvalitetan internet-pristup u bilo kom mestu zemaljske kugle, gde ima mreže mobilne veze. Za sada se još ne zna cena tog noviteta.

Bežičane tehnologije su sposobne da obezbede pristup Internetu stanovnicima udaljenih regiona. Budućnost pripada upravo takvim sistemima, – uveren je šef odelenja sistema bežičane veze kompanije Muvikom Igor Fiskind.

U Rusiji s njenom ogromnom teritorijom, niskom gustinom stanovništva i deficitom kanala veze obavezno će se razvijati ta tehnologija. Danas njenoj implementaciji smeta samo procedura frekventnih dozvola, bez kojih se ne može raditi. Međutim, nešto se već menja, zato su perspektive ogromne, jer je Rusija najveća zemlja na svetu.

Bežičane tehnologije su na straži nacionalne bezbednosti zemlje. Naučno-proizvodna firma Mikran je predstavila jedinstveni mobilni kompleks veze ruskih oružanih snaga. Ta je pokretna stanica nove generacije postala hit Međunarodnog salona naoružanja, a danas izaziva interesovanje posetilaca Veza-Ekspokom. O jedinstvenim karakteristikama tih bornih kola Glasu Rusije je ispričao zamenik generalnog direktora za spoljne veze Aleksandar Aščeulov.

Mobilni kompleks veze je jedinstveni uređaj na KAMAZ-u sa 4 osovine s osiguranjem prenosa podataka sa brzinom 155 megabajta na sekund, koji može da bude montiran za 15 minuta, a demontiran za 6 do 8 minuta i krene dalje, zavisno od situacije – vanredne ili vojne. Tezu vrhovnog komandanta, predsednika Dmitrija Medvedeva – da se Oružane snage RF obezbede digitalnom vezom do 2012. godine realizujemo u praksi.

Mikran može da se ponosi ne samo tom razradom, jer spada u trojku svetskih lidera u proizvodnji kontrolno-merne aparature i obezbeđuje takvom aparaturom sva radioelektronska preduzeća Rusije, potpuno zamenivši uvoz.
Kako ističu eksperti, svake godine se povećava broj kompanija, koje učestvuju u izložbi Veza-Ekspokom.

Leave a Reply