Exynos-5-Octa
Mobile

Samsung Exynos 5 Octa masovna proizvodnja kreće u drugom kvartalu 2013

Kompanija Samsung Electronics Ltd, svetski lider u naprednim poluprovodničkim rešenjima, najavila je da je masovna proizvodnja njenog novog mobilnog procesora Exynos 5 Octazakazana za drugi kvartal 2013.

Exynos-5-Octa

Exynos 5 Octa poseduje ARM big.LITTLE arhitekturu od osam jezgara koja se zasniva naCortex-A15™ CPU, tehnologiji koja omogućava efikasni multitasking današnjih najmodernijih mobilnih uređaja.

„Visoke performanse procesuiranja koje se baziraju na višestrukim jezgrima postale su osnovni faktor za napredne mobilne uređaje, a ono što korisnici još više očekuju je to da mogu dugo i besprekorno da uživaju u smart mobilnom računarskom iskustvu“, izjavio je Taehon Kim, potpredsednik odseka za marketing u poslovnoj jedinici za sisteme LSI, divizija Rešenje za uređaje u kompaniji Samsung Electronics. „Sa novom mobilnom platformom koju pokreće procesor Exynos 5 Octa, potrošači će moći da kroz nekoliko meseci iskuse novi nivo mobilnog računarstva.“

Kako je istaknuto na sajmu CES 2013, Exynos 5 Octa je prvi mobilni procesor aplikacija na svetu koji će implementirati novi koncept arhitekture procesuiranja, big.LITTLE™, koji se bazira na Cortex-A15™ CPU kako bi ponudio optimalnu upotrebu jezgra.

Sa ukupno osam jezgara koja se napajaju na četiri moćna jezgra Cortex-A15™ za zadatke koji zahtevaju intenzivno procesuiranje zajedno sa Cortex-A7™ sa četiri jezgra za lakše operacije, Exynos 5 Octa omogućava mobilnim uređajima da postignu maksimalne performanse. Takav pristup nudi uštedu energije do 70% kada izvodi različite zadatke, u poređenju sa korišćenjem samo Cortex- A15™ jezgra.

Najnoviji Exynos procesor proizvodiće se uz upotrebu Samsungovog najnovijeg niskoenergetskog procesa uz HKMG (High-k Metal Gate) od 28 nanometara (nm) i dizajn koji štedi energiju, što uvećava energetsku efikasnost procesora minimizovanjem odliva statičkog elektriciteta.

Samsung Exynos 5 Octa poboljšava sposobnost procesuiranja moćne 3D grafike za više od dva puta u odnosu na Exynos 4 Quad.

Sa današnjom naprednom tehnologijom displeja koja se kreće ka sve većim i oštrijim rezolucijama, Exynos 5 Octa je dovoljno moćan da pokrene WQXGA (2560×1600) displej, sa najboljom kristalno jasnom rezolucijom koja se može naći za mobilne uređaje, omogućavajući korisncima da uživaju u jasnijim video snimcima na svojim premijum smart telefonima i tablet računarima.

Usvajajući e-MMC (embedded multimedia card – „ugrađenu multimedijalnu karticu“) 5.0 i USB 3.0 interfejs po prvi put u industriji, novi procesor aplikacija Exynos može da se pohvali velikim brzinama transfera podataka, što je veoma tražena funkcija za pružanje podrške naprednoj moći procesuiranja na mobilnim uređajima, tako da njihovi korisnici mogu da u potpunosti iskuse napredno mobilno računarstvo i odlike kao što su brzo podizanje sistema, brzo surfovanje po internetu i brzo učitavanje 3D igrica.

Samsung Exynos 5 Octa uključuje i ful HD 60fps (kadrova u sekundi) video hardver sa kodecima za snimanje i puštanje video snimaka od 1080p, ugrađeni interfejsa za procesor signala slike od 13 megapiksela i 30fps za visok kvalitet funkcija kamere, kao i interfejs za memorijsku širinu opsega od 12.8GB/ s koja omogućava Full HD Wifi displej.

Leave a Reply