Mobile

Samsung GALAXY S III i GALAXY Ace Duo dobili sertfikat o ugljeničnom otisku širom Evrope

Kompanija Samsung Electronics Ltd, globalni lider u oblasti digitalnih medija i tehnologija digitalne konvergencije, dobila je sertifikate o ugljeničnom otisku za svoje smart telefone GALAXY SIII i GALAXY Ace Duo širom Evrope

Ova kompanija je prvi i jedini proizvođač mobilnih telefona čiji proizvodi su dobili sertifikat o ugljeničnom otisku od strane organizacije Carbon Trust Certification (Fond za ugljenične sertifikate) sa sedištem u Velikoj Britaniji. Kompanija je dobila sertifikat PAS 2050, što je globalni standard za merenje količine gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, a koji emituju proizvodi i usluge za vreme svog trajanja. Samsung je ranije dobio sertifikat PAS 2050 za svoje smart telefone GALAXY SII i GALAXY Note.

Kompaniji Samsung je na planu obuke i transfera znanja u vezi sa ugljeničnim otiskom podršku pružila organizacija Carbon Trust koja je učestvovala u analizi otiska sertifikovanih mobilnih uređaja.

Najprodavaniji model GALAXY SIII, sa preko 20 miliona poslatih uređaja u toku prvih 100 dana od lansiranja, ima još niži ugljenični otisak od svog prethodnika, modela GALAXY SII. Efikasniji punjač, upotreba manje neprerađenih materijala i smanjenje emisije tokom sklapanja ovog modela jesu faktori koji su doprineli tome da se ugljenični otisak ovog smart telefona smanji za čitavih 14%. Nivo ugljeničnih otisaka se izračunava za svaku zemlju ponaosob i na osnovu zasebnih kriterijuma tih zemalja, a može se odrediti i prema energetskom miksu za svaki region.

„Naša filozofija u kompaniji Samsung jeste da stvaramo ‘dizajn po meri čoveka’ i da budemo ‘inspirisani prirodom’. Zbog toga dizajn naših proizvoda ne podrazumeva samo da budu inteligentni i jednostavni za upotrebu, već i da dostignu najviše ekološke standarde“, izjavio je Bil Skits, direktor poslovne jedinice za održivost u kompaniji Samsung Electronics Evropa. „Da, naši korisnici žele da poseduju odličan smart telefon, ali takođe žele da budu odgovorni potrošači. Obe želje im ispunjava model GALAXY SIII. Merenje ugljeničnog otiska nam pomaže da razumemo kako naši mobilni telefoni utiču na ekosistem i da identifikujemo one detalje koje možemo dodatno da poboljšamo. Kompanija Samsung namerava da izračuna ugljenični otisak za sve svoje vrhunske mobilne uređaje.“

Daran Mesem, direktor poslovne jedinice za sertifikaciju u fondu Carbon Trust, je izjavio: „Broj mobilnih uređaja kao što su smart telefoni koji se koriste širom sveta eksponencijalno raste. Zato je važno da ti uređaji ispune glavne ekološke standarde. Veoma nam je drago što je kompanija Samsung i na tom planu preuzela lidersku ulogu. Ne samo da Samsung podvrgava svoje smart telefone nezavisnoj proceni, već aktivno radi na tome da poboljša ekološki učinak svojih proizvoda.“

Ugljenični otisak meri ukupnu emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte a koja je direktno ili indirektno izazvana nekim proizvodom.

Pre tri godine, tokom 2009, Samsung je predstavio svoju strategiju „Zeleno upravljanje“, kao deo Samsungove inicijative pod nazivom Planet First initiative. Od tog trenutka, Samsung je razvio inovativna rešenja za ekološke proizvode. Kao de te strategije, Samsung kontroliše proizvodnju, upotrebu i odlaganje svojih telefona po okončanju njihove upotrebe.

* Sertifikati ugljeničnog otiska za modele GALAXY SIII i GALAXY Ace Duo važe za sledeće zemlje: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku Republiku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Makedoniju, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumaniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

O izdavanju sertifikata Carbon Trust

Sertifikacija fonda Carbon Trust Certification nudi čitav niz usluga kako bi organizacije mogle da sertifikuju i verifikuju ugljenični otisak svojih proizvoda. Sertifikati fonda Carbon Trust pružaju nezavisnu verifikaciju ugljeničnih otisaka proizvoda i usluga prema PAS 2050 i standardu „Protokol GHG za proračun i izveštaj o ciklusu trajanja proizvoda“, kao i protokolima „Ekspert za otisak fonda Carbon TrustTM“ i „Kodeks dobre prakse fonda Carbon Trust za zahteve za emisiju i smanjenje gasova sa efektom staklene bašte“. Sertifikacija fonda Carbon Trust akreditovana je kod Servisa za ekreditaciju Velike Britanije (UKAS) kao ISO 14065:2007 kako bi izvršila verifikaciju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u skladu sa PAS 2050 i Kodeksom dobre prakse. Za više informacija posetite: http://www.carbontrustcertification.com.

O fondu Carbon Trust:

Carbon Trust je nezavisni ekspertski fond čija je misija da ubrza prelazak na privredu sa malom emisijom ugljenika.

• Savetujemo kompanije, vlade i javni sektor u vezi sa prilikama za održiv svet sa niskom emisijom ugljenika.

• Merimo i sertifikujemo uticaj otiska na životnu sredinu kod organizovanja, snabdevanja i proizvodnje.

• Nudimo pomoć u razvijanju i puštanju u rad tehnologija i rešenja sa niskom emisijom ugljenika, od energetske efikasnosti do obnovljive energije.

Za više informacija ili razgovor o sertifikatima fonda Carbon Trust, kontaktirajte odeljenje za štampu fonda Carbon Trust na broj telefona 020 7170 7050 ili [email protected] Možete da posetite i www.carbontrust.com.

Leave a Reply