Mobile

Samsung I8700 Omnia 7: Prva zvezda u novoj dimenziji galaksije

Nakon godina ćutanja i predanog rada, Microsoft je predstavio operativni sistem, Windows Phone 7, a s njim i prve telefone.

Nijedan proizvođač softvera za mobilne telefone nije toliko razočarao korisnike i tržište – kritiku da i ne pominjemo – koliko Windows svoje fanove. Nijedan model telefona s Windows Mobileom nije dosad ostvario veću prodaju, mada su Sony Ericsson i Samsung imali nekoliko uspešnih pokušaja – XPERIA X1 i i900 Omnia. Microsoft se bavio i proizvodnjom telefona. Vrlo kratko. Kin telefoni potonuli su brže od Atlantide, ali se od pre nekoliko nedelja šuška o njihovom skorom oživljavanju, u šta iskreno sumnjamo. Kin prototipi jednostavno nisu bili ni dovoljno atraktivni ni hardverski jaki da bi ih korisnici masovno kupovali. Zato se Microsoft okrenuo jačanju sopstvene mobilne platforme, nazvane po verziji Windowsa za računare – 7 (sedmica). O Windows Phoneu 7 odavno se šuška, ali niko nije znao o čemu je zapravo reč i koliko je Microsoft zaista želeo da sagleda sve predloge i žalbe korisnika. Srećom po njih (i nas, svakako!), najveći broj jeste, vrlo poslušno. Ipak, Microsoft, kao i svaki put, tvrdoglavo je odbio da implementira neke uobičajene aplikacije, servise i opcije, bez kojih se moderan poslovni ni multimedijalni telefon ne može zamisliti.

Ej, mali, tebi nešto fali

U Microsoftu, izgleda, nisu čuli za multitasking – opciju koja omogućava istovremenu upotrebu više aplikacija. Čudno. Još jedna neverovatna odluka tiče se memorije. U današnje vreme, kada svima treba što više slobodnih GB, Microsoft je odlučio – čemu je, naravno, i Samsung kumovao – da u svoj telefon ne ugrađuje microSD slot. Okej, neko će reći da je osam odnosno 16 GB prostora u telefonu sasvim dovoljno, ali to je prevaziđena priča, jer poslovni telefoni toliko memorije imaju već više od dve godine. Još jedna bitna stvar veoma zbunjuje korisnika. Kupac Windows telefona traži prestiž, moć u džepnom paketu, a onda za svoje pare dobija telefon koji nije ni približno moćan i opremljen koliko bi trebalo da bude. Nema ni fleš podršku u pretraživaču. Silverlight je takođe zanemaren, a izostala je i podrška za opciju Copy/Paste. Pa dobro, kako da čovek brzo piše i kuca tekstove, kako da kopira brojeve telefona ili se prijavljuje na često posećene sajtove?! Zar treba svaki put da kuca lozinku i korisničko ime iznova, do iznemoglosti? Verujemo da to nije način na koji poslovni ljudi žele da troše svoje, inače, preskupo vreme. Još jedna velika mana sistema jeste nepostojanje adekvatnog fajl menadžera, izostanak opcije USB mass storage i osakaćen Bluetooth adapter, preko kojeg se ne mogu slati i primati fajlovi. Sinhronizacija muzike, poslovnih i svih drugih fajlova s računarom ograničena je na upotrebu Zune softvera, koji, naravno, nije ni podržan u Srbiji.

Ćirilica i punjene paprike

Da ne pomislite da smo se s Googleom ili Nokijom urotili protiv Microsofta, pohvalićemo veliki napredak u pogledu brzine i stabilnosti u radu. Windows Phone 7 diže se za svega dvadesetak sekundi po paljenju, što se na prethodnicima merilo minutima. Interfejs Windowsa je veoma lepo organizovan preko takozvanih panela, koji su živi, to jest koriste internet konekciju kako bi menjali sopstveni sadržaj u realnom vremenu. Kretanje kroz menije je zanimljivo, brzo, lako i savršeno precizno, uz prelepe animacije. Ipak, ukoliko više preferirate klasičan prikaz, i ta opcija je dostupna. Dovoljno je da skrolujete displej ulevo – i prad vama je klasična lista aplikacija poređanih po azbuci. Da, dragi naši, po Vuku! Pošto su jezici uzeli maha, nekako je logično očekivati da sledeći korak u lokalizaciji bude značajniji ulazak u srpsku tradiciju. Recimo, kako vam se dopadaju pozadinske slike stendbaj displeja s interaktivnim punjenim paprikama, koje će se puniti sočnim mesom i pirinčem u skladu sa zauzećem memorije telefona ili brojem aktivnih programa (ako multitasking ikada bude otključan na WP7)? Optimalno korišćenje radnih resursa simbolizovalo bi savršeno uljuljkana punjena paprika s prelivom na tanjiru. Još kada dodaju i tradicionalni miris – Srbija ima da poludi za Windowsom!

Homescreen je delimično redizajniran na modelu Samsung Omnia 7, pa je mnogo više šarenih i manjih kockica od plavih pravougaonika, koji se pri izboru otvaraju kao vrata, uvodeći vas dalje u Meni. Paneli su, u stvari, Windowsova zamena za vidžete, koji su, kao i na Nokiji, zaključani na unapred određenom mestu, ali je interfejs mnogo zanimljiviji, pa vam se to ne čini takvim. Kucanje poruka na Omniji 7 pravo je zadovoljstvo, a QWERTY tastatura prikazuje se u oba moda displeja, za razliku od Nokije N8. Ipak, Messaging servisi nisu toliko napredni kao na Nokiji odnosno Symbijanu, pa ni na Androidu, koji takođe ima vrlo prozaičan i jednostavan SMS/MMS editor.

Čini nam se da Windows Phone 7 ima odlične korene i dobru osnovu za dalja unapređenja. Prvim modelima sigurno će puno toga faliti, međutim, verujemo da će Microsoft zasukati rukave i redom sređivati sve nedostatke uočene u međuvremenu. Ostaje samo pitanje je li ovaj OS, možda, stigao kasno? Da nije bilo Androida, Windows Phone 7 sigurno bi bio pun pogodak. Ovako

One thought on “Samsung I8700 Omnia 7: Prva zvezda u novoj dimenziji galaksije

  1. Nikola Malovic

    Copy/Paste stize u februaru 2011 iako meni nije jasno u cemu je njegova vrednost tolika jer ja sam vlasnik iPhone-a vec 3 godine i nikad nisam koristio isti.

    Multithreading u telefonima je diskutabilna tema. Microsoft je imao full MT godinama pre nego sto je android postojao, ali MT trosi bateriju vise. Ja se slazem sa iPhone/MS pristupom kontroliosanog MT-a.

    Nedostatak podrske za pluginove jeste odraz poslovne politike (kontrola marketplace-a) a Apple/MS-a, nema veze mnogo sa HW-om.

    Ja sam svoj Samsung Focus (US verzija Omnia 7) vec narucio i jedva cekam da ga dobije,. Android nisam nikad probao, ali s obzirom da je konceptualno koliko sam video kopija iPhone-a nisam mnogo ni propustio. :)

Leave a Reply