Mobile

Samsung S5260 Star 2

Iako mu samo ime tako sugeriše, Zvezda ne spada u red najboljih Samsungovih telefona već u one najpovoljnije. Koliko se zaista može probiti u svetu jeftinih Androida?

Vrlo lep, sjajnog kućišta, prijatno zaobljen i na dodir savršen. Vrlo dobar kvalitetmlečnobele plastike, kao i savršeno sređeni spojevi zaokružuju odličan utisak o izgledu i dizajnu, koji je uz sve to i ergonomičan. Minimalistički stil vidi se na svakom uglu telefona – iako je on zaobljen. Na poleđini je usamljeni objektiv kamere, zaštićen providnom plastikom i opasan metalnim prstenom, a na prednjem su svega tri tastera. Na bokovima nalaze se taster za stendbaj, pojačavanje i utišavanje zvuka, ali i otvor microSD kartice, dok je na vrhu konektor za 3.5 mm slušalice, pored kojeg je i kliznim vratima zaštićeni microSD priključak.

Bez brzih mreža, molim!

Mali je, lagan je, i lepo leži u ruci

Displej dijagonale 3 inča, rezolucije 240×400 piksela je veom dobar, prikazuje do 256 hiljada boja a kapacitivna matrica pomaže vam da budete precizniji i brži u zadavanju komandi. Sem toga, slika je vrlo jasna, oštra, ali i bledunjava kada je posmatrate na direktnom suncu. Iznad displeja nema video call kamere, jer telefon ne podržava 3G ili HSDPA, što je zaista velika sramota, ali je zato integrisan Wi-Fi prijemnik solidnog kvaliteta. Bežičnu internet vezu možete da koristite u gotovo svim aplikacijama, a posebno je korisna kod preuzimanja besplatnih aplikacija iz Samsungove App prodavnice ili igranja igara u mreži sa protivnicima iz celog sveta. Telefon podržava razmenu podataka preko Bluetootha, koji pokriva i stereo audio prenos zvuka, E-mail poruka i klasičnog USB porta. Sa telefonom ne dolazi kabel za sinhronizaciju i razmenu podataka, pa ćete njega morati odmah da dokupite, kao i microSD karticu. Podržane su kartice kapaciteta do 32 GB, a brzina očitavanja i upisivanja podataka je sasvim dobra, što sa ranijim Samsungovim modelima niže klase nije bio slučaj.


Postoji i verzija u crnoj boji kućišta

Samsung Star 2 ima TouchWiz 3.0 korisnički interfejs, koji umnogome pojednostavlja korišćenje telefona čak i korisnicima koji nikada do sada nisu koristili sličan uređaj. Meni je jasno i razumljivo preveden na srpski jezik i to je dodatni plus. Osnovni, stendbaj displej podeljen je na tri celine, koje se pozivaju prevlačenjem ulevo ili udesno i na njih možete da razbacate prečice do omiljenih aplikacija onako kako vama odgovara. Sa gornje strane se spušta lista sa obaveštenjima, kao na Android telefonima, a duži pritisak na centralni taster poziva Multitasking meni sa otvorenim aplikacijama, gde ih možete pogasiti, organizovati ili prebaciti se sa jedne na drugu. Tu je i direktna stendbaj prečica do tri konekcije – Wi-Fi, USB i Bluetooth, što korisniku omogućava brzu pripremu telefona za razmenu podataka. Meni je, takođe podeljen na tri celine, kao i stendbaj displej, a ikonice su predstavljene jasnim i opisnim slikama.

Pisanje poruka je vrlo prijatno iskustvo, a kako telefon ima ugrađen senzor za rotaciju displeja lako ćete se prebaciti u položen mod, koji prikazuje QWERTY tastaturu, koja se dokazala mnogo boljom od klasične, telefonske, u uspravnom modu displeja. Poruke objedinjuju Instant, SMS, MMS i mejl poruke, a tu su i grafički smajliji, podrška za sva naša slova i srpski T9 rečik.

Smej se, smej

Ugrađena kamera rezolucije 3.15 megapiksela ima fiksiran fokus, što nas nije oduševilo, ali su slike pristojnog kvaliteta. Sem detekcije osmeha, balansa belog i standardnih opcija nemamo više o njoj šta da napišemo, sem da video snima u QVGA rezoluciji sa do 15 fps – ispod proseka.

Muzički plejer je super – kvalitet audio signala je vrlo dobar, prisutni su napredni ekvilajzeri i pojačivači zvuka, DNS opcija, a tu su i animirane vizuelizacije i prikaz omota albuma uz pesmu. Ugrađen je i RDS FM stereo radio, koji se pali tek kada priključite slušalice, a njegov program možete da snimate u MP3 formatu u nekoliko nivoa kvaliteta – u zavisnosti od toga koliko memorije na raspolaganju imate.

Igre su sve u Demo modu, pa ćete za nove Java naslove morati da se samostalno snađete, a integrisan je čitač Office i PDF fajlova, koji može biti zgodan za brz i letimičan pregled pomenutih formata – ništa preozbiljno. Sem uobičajeno moćnog kalendara, za organizaciju obaveza ugrađeni su Notes, alarm sa štopericom, podsetnik, To-Do lista i kalkulator sa konvertorom jedinica. Da se ne izgubite u moru opcija pomaže vam sažet i jasan meni Pomoći, koji se sam pojavljuje kada se duže zadržite na nekoj stavci.

Telefonski imenik je vrlo dobar. Pamti više tekstualnih detalja i telefonskih brojeva po kontaktu, a u njega možete da ubacite i Twitter, Facebook ili GTalk prečice. Inače, integracija tzv. Socijalnih aplikacija je fenomenalna, pa će razmena poruka i statusa sa virtuelnim prijateljima biti brza, laka i zabavna. Za napajanje telefon koristi standardnu Litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1.000 mAh, koja sa uključenom EDGE konekcijom po ceo dan i noćnim gašenjem omogućava budnost Staru 2 do četiri dana, što je, ipak rezultat za poštovanje. Ako Wi-Fi koristite non-stop spremite se za svakodnevno punjenje. Prilikom slušanja muzike i EDGE konekcije telefon se gasi za dan i po do dva. Pa, ko kako voli.


Crna boja mu odlično leži

Kome ovo treba?

Samsung Star 2 je vrlo sposoban i praktičan telefon, koji bi, da ima 3G ili HSDPA konekciju bio idealan izbor svakog tinejdžera. Ovako, ako ste zagriženi surfer i duže učitavanje Facebooka vas jako nervira – tražite dalje. U ovoj klasi na rasplaganju su vam Android LG GT540 Optimus, Samsung S5250 Wave525 i solidna Symbian Nokia C5-03.

Leave a Reply