Mobile

Samsung SGH-X820

Modelom SGH-X820 Samsung je iskočio ispred konkurenata u trci za produkciju najtanjeg mobilnog telefona na svetu

Početkom maja ove godine Samsung je u Seulu i oficijelno predstavio novi Ultra Slim SGH-X820 (produkcioni kodni naziv Illusion), „najtanji telefon na svetu” debljine samo 6,9 milimetara. Modu slim telefona započela je Motorola sa RAZR serijom koju su zatim pokušali da isprate svi veći proizvođači (svi osim Nokie), pa i sam Samsung sa nekoliko modela kao simetrični odgovor jednom uspešnom tržišnom konceptu, ali je po prvi put nekom uspelo da kreira telefon jedinstvenog dizajna, funkcionalnosti i upotrebljivosti.

Samsung je čak otišao i dalje, opredeljujući se za slim koncept kao pravac u razvoju, za gotovo većinu ovogodišnjih modela, čime je u nekim segmentima „stao na žulj” američkoj Motoroli koja ja najavila dodatno tanjenje svoje BLADE familije na neverovatnih 5 do 6 milimetara. Za razliku od Motorole koja kod super-slim modela (RAZR, SLVR) implementira metalne legure, Samsung se opredelio za tradicionalnu plastiku koja je do sada smatrana za neadekvatnu kod ovako tankih modela, što je možda i bio razlog da je ovaj model u razvojnoj fazi nosio kodni naziv „Iluzija”.

Zbog toga je krhka i krta plastika dodatno ojačana žilavijim fiberglasom što je uslovilo mogućnost da poklopac baterije bude debljine manje od 1 milimetra. Kada je postavljen u svoje ležište, poklopac deluje čvrsto kao da je od metala, ali kada ga skinete tek tada možete da uvidite koliko je zapravo tanak i elastičan zahvaljujući dodatku fiberglasa.

Karakteristike

Samsungovi tehnolozi imali su „pune ruke” posla oko kreiranja nove vrste plastike koja čini kućište SGH-X820 tako kompaktnim i čvrstim, a poseban kuriozitet je svakako plastično okno TFT ekrana za koji ćete možda pretpostaviti da je načinjeno od stakla, a dodatno je ojačano mini-ramom.

Izuzetno elegantno, fancy crno kućište dimenzija 113 x 50 x 6,9 milimetara odaje utisak ekskluzivnosti i poslovnosti u isti mah. Iako sam proizvođač deklariše da je debljina telefona samo 6,9 mm, situacija je ipak nešto drugačija. Ustaljeno je da se „debljina“ telefona meri na najširem segmentu, što je kod ovog modela gornji deo gde je smešten modul kamere, i gde je debljina telefona zapravo 9,8 mm, u dužini od nekih 1,5 cm (oko 10 % u odnosu na ukupnu dužinu), dok je ostatak telefona zaista deklarisanih 6,9 mm. Ipak, ovaj zadebljani foto-modul nikako ne narušava „manekensku“ liniju ovog modela, tako da u oku posmatrača on stvarno ima izgled tanke pločice, nalik podužoj kreditnoj kartici. Samsung se nauštrb potpune pljosnatosti ipak odlučio da integriše funcionalnost 2-megapikselne kamere, kombinijući različita tehnička rešenja, drugačija od drugih proizvođača.

Na prednjoj strani telefona dominira veliki, svetao ekran horizontalne orijentacije, dijagonale 1,8 inča, rezolucije 220 x 160 piksela (fizičke dimenzije 35 x 28 mm), izuzetne oštrine i jasnoće, koji je zaštićen pomenutom specijalnom „staklastom“ plastikom. Negativna strana ovog zaštitnog panela je to što se vrlo lako umrlja, što zna poprilično da smeta ukoliko se telefon koristi pod jakim osvetljenjem. Pri vrhu telefona, iznad ekrana, ubačena je srebrnkasta plastika koja telefonu daje poseban metalizirani „šmek“, a u isto vreme razbija opšte „crnilo“ površinskog ostatka aparata. Displej je sposoban da prikaže 262 hiljade različitih kolornih nijansi, i zapravo je jedan od najboljih u svojoj klasi, a među „slim“ modelima sigurno je najbolji.

S obzirom da je X820 predviđen da se nosi u džepu, na vrhu telefona nema proreza za traku namenjenu nošenju telefona oko vrata. Ali zato sa svojih minimalističkih 66 grama čini da ga uopšte ne osetite tokom nošenje u klasičnom prednjem džepu košulje ili majice.
Ispod TFT ekrana smeštena je numerička „slim“ tastatura. Tasteri su načinjeni od tvrde plastike, vrlo kratkog su hoda, ali su istovremeno velikih površina i dobrog odziva tako da omogućavaju komforno korišćenje. Zamerka može da se uputi navigacionim tasterima i središnjem tasteru za brzi pristup Webu, koji su nešto manjih dimenzija, a time i manjeg stepena upotrebljivosti. Pozadinska svetlost tastature je bela, manjeg intenziteta koji ponekad i ometa upotrebu, ali ipak sasvim dovoljna za tipkanje u svim uslovima. Tvrdoća i kratki hod smanjuju mogućnost slučajnog pritiskanja tastera kada telefon nije u funkciji.

Po bočnim stranama smešteni su taster-klackalica (sa leve strane) za kontrolu jačine zvuka, i sa desne strane dugme za brzo aktiviranje kamere. Pored tog dugmića, ispod poklopca, smešten je univerzalni konektor koji služi za punjenje baterije, spajanje spoljnih slušalica i data kabla. Na poleđini, ispod pomenutnog mikro-poklopca smeštena je Litijum-Jonska baterija kapaciteta 800 mAh, koja prema deklaraciji proizvođača može da snabdeva aparat 210 časova (stand by), odnosno da obezbedi puna 2,5 sata razgovora. U praksi to znači da je baterija dovoljna za 2 do 3 dana manje intenzivnog korišćenja (do 1 sata aktivnog razgovora dnevno), a ukoliko intenzivnije koristite Bluetooth, Web i multimedijalne servise operativnost će se drastičnije smanjiti. Punjenje baterije traje oko 1,5 čas.

Interfejs i informaciona struktura X820 zasnovana je na platfomi modela Gumi (D830) s tim što su u „najtanjem na svetu” načinjene male korekcije i unapređenja koja čine upotrebu komfornijom. Fabrički interfejs je opremljen sa dva „skina”; crnim i belim, a sistem menija je takav da se u skladu sa izborom menija ne menja samo naslovna linija, već cela njegova grafička pojava. Implementirani font je zaoštren i dovoljno veliki za lako čitanje. Glavni meni je prezentovan preko standardne 3×3 matrice, dok su podmeniji predstavljeni u vidu lista, ikonice su animirane i vrlo simpatične, a izbor opcija menija omogućen je i preko prečica sa numeričke tastature. Sam meni je preveden na srpski, ali tu i tamo, krećući se kroz menije naićićete ne poneku neprevedenu opciju koja je ostalana izvornom engleskom.

Ono što većinu na „prvu loptu” zanima je broj mesta u imeniku, a njih ima za čitavih hiljadu kontakata, i za svaki od njih, po pet različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, fax, e-mail…) podataka sa rezervisanom dužinom od maksimalno 20 karaktera (bez obzira na odabrani jezik). Imeniku se brzo pristupa preko desnog navigacionog tastera, a svaki kontakt u listi je predstavljen imenom i prezimenom uz informaciju o broju telefona koji je odabran kao „glavni”. Imenik je sortiran prema imenu kontakta, ali se način sortiranja (prema prezimenima) može izmeniti i ručno kada se lista dinamički osvežava. Kontakte je moguće grupisati, te uz svaku grupu i svaki kontakt moguće je dopisati neku napomenu i dodeliti drugačiji MP3 rington ili neku od 20 polifonih melodija.

Sve liste poziva mogu da čuvaju do 30 poziva, a pored pojedinačnog prikaza odlaznih i dolaznih poziva (opcija menija – „Dnevnik poziva“) postoji i jedan kombinovana lista gde se pozivi razlikuju preko pridruženih ikonica, a prelaz iz jedne u drugu listu moguć je preko navigacionih tastera (levo-desno).

SGH-X820 barata sa nekoliko raziličitih tipova poruka (SMS, MMS, E-mail) kojima se pristupa preko separisanih podmenija. Memorija telefona može simultano da sačuva do 200 različitih poruka, a kod kreiranja poruka podržani su T9 i EMS standardi (kompatibilan sa Nokia Smart Messaging standardom).

Za naprednije korisnike preporučuje se da sa Samsungovog sajta besplatno preuzmu „Samsung PC Studio“ (54MB), softver koji omogućava potpunu sinhronizaciju i integraciju mobilnih servisa X820 sa PC računarom. Nakon brze i lake instalacije dočekaće vas osnovni prozor „Samsung PC Studija“ u kome možete da odaberete neki od servisa poput: fajl menadžera, servisa za prijem i slanje poruka, organizatora multimedije i aplikacije za povezivanje na Internet preko telefonskog modema.

Telefon možete spojiti sa PC-jem preko USB, serijskog kabla ili Bluetooth-a. Sinhronizacija poruka (SMS-MMS), kontakata iz imenika i multimedije, između X820 i PC-ja odvija se bez ikakvih problema, a kada su spojeni i upareni, sa PC-ja možete diretno kreirati i slati poruke. Kod prijema poruka nema nikakvih ograničenja u pogledu veličine, dok je nasuprot tome veličina odlaznih MMS poruka ograničena na 295KB. Jedna od naprednijih funkcija na X820 je automatska filtracija SPAM-a (neželjenih poruka) koje vam mogu doći od nametljivih beskrupuloznih oglašivača.

Integrisani E-mail klijent podržava do 5 mail naloga gde na svakom možete uskladištiti do 100 primljenih poruka, sa attachment-ima veličine do 5 MB, koje ukoliko se radi o MS Office ili PDF fajlovima, možete direktno pregledati na ekranu bez dodatnih viewer-a.
Od preinstaliranih aplikacija treba istaći odličan Wap browser u verziji 2.0, sa novom autocomplete funkcijom za unos Web adresa što ubrzava surfovanje, i odličan multimedijalni plejer koji reprodukuje MP3, AAC, AAC+, WMA i MPEG4 formate. MP3 plejer podržava puštanje muzičkih zapisa prema sekvenicijalnom ili cikličnom rasporedu uz mogućnost „preskakanja“, a vizuelno je obogaćen grafičkim ekvilajzerom. Na žalost, memorija ograničena na 80MB, koja se deli sa prostorom namenjenim aplikacijama, neće vam dozvoliti da prebacite vašu celokupnu muzičku zbirku, ali će sigurno biti mesta za muziku vaših omiljenih izvođača. Muziku možete slušati preko odličnog spikerfona ili kvalitetnih stereo slušalica, koje se dobijaju u kompletu sa telefonom.

SGH-X820 opskrbljen je i diktafonom uz pomoć koga možete snimiti nekoliko sati zvučnih zapisa, što može biti veoma korisna stvar ukoliko ste novinar, student ili učenik, pa recimo možete snimiti celokupna predavanja profesora, ili ga možete iskoristiti kao svojevrsni audio-podsetnik.

Zbog podrške za Java MIDP 2.0 aplikacije, na X820 možete instalirati „gomilu“ softvera koja se može naći na tržištu, razvijenog od strane nezavisnih softverskih kuća, koja pokriva veliku većinu potreba „mobilnih“ korisnika. Sa telefonom dolaze samo 2 JAVA aplikacije zabavnog karaktera – logička igra „BobbyCarrot“ i fudbalska arkada „FreeKick“. Za probu instalirali smo JAVA Google e-mail za Gmail servis (114KB), koji korisnicima omogućava da uvek, i na svakom mestu, primaju i šalju mailove. Gmail klijent možete preuzeti sa Weba tako što ćete usmeriti Web browser X820 na adresu http://www.gmail.com/app. Ograničenja u ovom domenu su da JAVA instalacioni JAR fajl ne sme da prevaziđe 1 MB, te da ukupni rezervisani memorijski prostor za JAVA aplikacije iznosi svega 4 MB.
Podešavanja telefona obuhvataju standardni set opcija, od podešavanja veličine fonta i ukupnog izgleda interfejsa, preko podešavanja ekrana i alarmnih zvukova, do sistemsko-statusnih podešavanja.

Ugrađena kamera koja je poremetila neverovatno tanku liniju telefona, ipak je svojim kvalitetom unapredila upotrebljivost i funkcionalnost ovog telefona. Samsung se kod X820 opredelio da ugradi već prepoznati kvalitet, u vidu 2-megapikselne CMOS kamere prethodno ugrađivane u model D600. Softver kamere dozvoljava sve standardne operacije, a kroz sistem menija mogu se menjati parametri snimanja i stepena kompresije (Super Fine, Fine, Normal, Low) gotovih fotki.

Maksimalna rezolucija fotki je 1600 x 1200 piksela, balans belog (White balance) je moguće podesiti na nekoliko nivoa, a ISO osetljivost kreće se u rasponu od 100 do čak 1600, što kameru čini zaista upotrebljivo i u uslovima upotrebe pri smanjenoj svetlosti. Ova kamera ne može da se pohvali auto-fokus funkcijom, niti mogućnošću fotografisanja u makro modu, ali su rezultati snimanja pri dnevnom svetlu više nego prihvatljivi, što možete i videti na priloženim fotografijama. Pored svega navedenog, zahvaljujući ugrađenom softveru za manipulaciju fotkama, nad istima je moguće izvršiti rudimentarne korekcije i primeniti neki od nekoliko predefinisanih efekata (Gray scale, Negative, Sepia, Emboss, Sketch…)

Telefono snima i video-zapise (sa ili bez propratnog zvuka) u već uobičajenom „mobilnom“ 3GP formatu, s maksimalanom rezolucijom videa od 355 x 288 piksela. Nema limitacija u pogledu dužine video-zapisa, pa je tako ona ograničena količinom dostupne memorije, a sam kvalitet video-snimaka je iznenađujuće dobar za jedan slim model.

Ukupna ocena

Obzirom da je X820 spada u klasu ekstremno tankih telefona, „boluje“ od istih boljki kao i slični modeli debljine 7-8mm, a to je prvenstveno da se tokom upotrebe prekomerno greju, te da je usled malih dimenzija i sama baterija male kapacitivnosti i dužine operativne upotrebljivosti. Već kod razgovora koji prevazilaze dužinu od 5 minuta, pod prstima možete osetiti neuobičajeno veliku toplinu.
Ipak, sve u svemu, SGH-X820 ima sve što bi trebao da poseduje jedan ekstravagantni poslovni model, pa čak i više od toga, na čelu sa impresivnim displejem ukombinovanim sa vrhunskim setom funkcija, što njegovu „eksploataciju“ pretvara u veliko zadovoljstvo. Jedan od kurioziteta je i taj da X820 poseduje i TV-Out funkciju putem koje se telefon direktno spaja na TV uređaje radi pregleda fotosa i snimljenih video-zapisa, ali je za to neophodan poseban USB kabl koji ne dolazi u kompletu sa prodajnim pakovanjem.

Ovim modelom Samsung je uspeo da preuzme od Motorole ulogu trendsetera na tržištu slim telefona, a u praksi, ova crna „pločica“ neodoljivo privlači pažnju svih prisutnih, tako da niko ne ostaje indiferentan, što je u krajnjem slučaju i bio jedan od projektnih ciljeva.

Leave a Reply