Mobile

Samsung Wave S8500 na testu

Svaki novi model visoke klase koji izađe iz Samsungove fabrike snova obično je propraćen velikim i pompeznim reklamama na svakoj većoj zgradi, a ni mi nismo izuzetak, što potvrđuju ogromni bilbordi i svi mediji. Već sada, kada telefon još nije u zvaničnoj prodaji, i na internetu i na televiziji mogu se videti različite verzije Wave reklama, u kojima je predstavljen kao “čudo tehnike stvoreno da izmeni dosadašnje poimanje mobilne telefonije”.

Nismo doslovno preveli poruku s reklame, ali srž se svodi na nešto slično. Sitnica koja vam nikako ne sme promaći jeste novi operativni sistem Bada – Samsung ga uvodi u svoj portfolio, a prezentaciju je doživeo na kongresu u Barseloni i potonjim pres događajima.
Samsung, iako ima mali milion sličnih uređaja, one najbitnije, kojima pripada i Wave, brojčano uvek uspeva lepo da zaokruži, pa je ovaj model poneo oznaku S8500. Tokom proizvodnje u javnosti je nazivan raznoraznim “kodnim” imenima, ali smo kasnije saznali da su to bili isključivo senzacionalistički napisi neupućenih nam kolega. Dakle, samo Wave, i samo S8500.
Kada smo ovaj telefon videli na kongresu u Barseloni, on nije imao kamera-taster, neke od aplikacija nisu radile, a displej je bio mnogo tamniji. Sada, kada je sve na svom mestu, ne prestajemo da uzdišemo (valjda je to Samsung i želeo!). Wave zaista impresionira izgledom. Pomalo nas podseća na Nexus One i Desire, ali je Samsungov pulen mnogo spremniji u dizajnerskom smislu. Telo telefona izrađeno je od brušenog metala savršenih ivica, čije spojeve maltene ne možete ni videti.

Poklopac baterije čvrsto leži na svom mestu, a novi sistem bravice omogućava da se skida samo deo zadnje maske, što doprinosi većoj čvrstini celog uređaja.
Zasad je Wave dostupan u kombinaciji boja šampanjca i crne, a uskoro se očekuju bela, pink i zlatna verzija. Naglašenost oblih ivica razbijena je i osvežena hromiranim oštrouglim detaljima, koji nas podsećaju na slične što smo ih smo videli na modelu Nokia Prism. Recimo, središnji taster je prizmatičnog oblika, baš kao i otvor LED blica i sočivo kamere na poleđini. Umesto klasičnog prikovanog poklopca za pokrivanje microUSB priključka, tu su vratanca, koja nam se čine kao mnogo prihvatljivije rešenje. Nažalost, velika rupa klasičnog 3,5-milimetarskog audio-džeka ostala je nepokrivena, pa zjapi otvorena i kvari gotovo savršen vizuelni utisak.

samsung-wave-smartphone

Detaljan opis Wavea svakako počinjemo od njegovog neodoljivog displeja. Super AMOLED matrica najbolji je mogući izbor koji je Samsung mogao napraviti. Sem kristalno jasne i bojom zasićene slike, ovaj displej čini da sadžaji izgledaju mnogo življe i bliže korisniku. Neobična dijagonala od 3,3 inča solidno je rešenje jer je za 0,1 inč veća od proseka, ali i za pola inča manja od aktuelnih trendova u visokoj klasi. Rezolucija displeja je visokih 480 x 800 piksela, a dok se za Wave i slične modele ne naprave aplikacije tačno definisane rezolucije, Bada će u okvirima svojih mogućnosti prilagoditi sadržaj ekranu, koji uglavnom ima nižu rezoluciju. Slično se dešava i na operativnom sistemu Symbian, kad određeni deo ekrana odlazi na poveće komende za upravljanje, a ostatak na realnu rezoluciju aplikacije ili korišćene igre.

Samsung Wave ima kapacitivni Super AMOLED displej, što znači da je nedostupan za korišćenje stilus olovkama, dugim noktima, oštrim ivicama itd. Ali je zato više nego dobrodošlo korišćenje prstiju, bez obzira na to koliko su krupni. Osetljivost displeja na dodir – neverovatna je. U početku nam se činilo da nam komande bukvalno beže pod prstima, koliko se brzo izvršavaju, tako da je prvih nekoliko klikova vrlo zanimljivo. Ukoliko vam je odziv na komande prebrz i stvara vam probleme – kalibrišite displej prema svojim potrebama.
Umesto dosadašnjatri, stendbaj displej ima pet delova, a Samsung je dao svoj, početni predlog rasporeda plutajućih aplikacija. Naravno, svaki od displeja uvek možete prilagoditi svojim potrebama, a umesto u paleti s leve strane, vidžeti su sakupljeni u maleni vidžet taster, iz kojeg kasnije možete povaditi sve koji vam trebaju i rasporediti ih po potrebi.

Na Waveu vam je šest tastera uvek dostupno. Tri hardverska pa tri softverska. Pogađate, tri hardverska tastera jesu dve slušalice i središnji taster meni/nazad. Preostala tri su softverski tasteri, koji aktiviraju numeričku tastaturu za ukucavanje brojeva, taster kontakata i, naravno, poruka. Ova tri tastera vidljiva su na svakom displeju menija, bez obzira na to u kom se njegovom delu nalazite. Sedmi, pop-up taster nazvali smo tačkastim jer ima tri tačke na sebi i pojavljuje se samo onda kada na displeju nema mesta za dodatne opcije. Recimo, kada ste u Bluetooth meniju, preko njega ćete moći da podesite vidljivost i promenite ime uređaja, dok ćete u WiFi meniju pročitati adresu uređaja ili neki drugi podatak. Displej prepoznaje rukopis, opremljen je svim mogućim senzorima i ima brdo opcija personalizacije.
Kada krenete na neki sastanak – računajte na Wave, jer je ovaj mališa sve u jednom! Ne samo što će se zakačiti za gotovo svaku mrežu na koju usput naiđete, nego će ih iskoristiti za sinhronizaciju podataka koji uključuju razmenu mejlova, multimedije, poslovnih dokumenata, sadržaja kalendara, beležnice, napomena i potpuno novih aplikacija. Dnevni brifing je jedna od njih – objedinjuje razmenu finansijskih izveštaja, vremenske prognoze za zadate gradove, kalendar i novinske članke određene medijske kuće (kod nas je potvrđen bio BBC izvor)…

Sledeća korisna aplikacija jeste Social Hub, koji na jednom mestu prati i ažurira servise Twitter, Facebook, Flickr, Picasa, Yahoo/Google mesindžere i druge. Pregledanje Office i PDF dokumenata u hodu nešto je što Bada i brzi Samsung obavljaju kô od šale, a zahvaljujući munjevitom procesoru, zumiranje dokumenata neće više trajati minutima.
Digitalna CMOS kamera, ne baš adekvatne rezolucije za klasu kojoj pripada, ipak nas je impresionirala napravljenim fotografijama. Opcije za podešavanje su lako dostupne, a najznačajnije su stabilizacija kadra, podešavanje balansa belog, prepoznavanje lica, osmeha i treptaja, a nova opcija je automatska korekcija kontrasta i zasićenosti boja.

U video modu situacija je još bolja. U HD rezoluciji, s čitavih 1.280 x 720 piksela, snimljeni materijal je neverovatnog kvaliteta. Ova kamera učiniće bilo koji kamkorder apsolutno nepotrebnim, posebno uz stabilizator slike, odlaganje potresa, odnosno drhtaja ruke i fps od čak 30 sličica u sekundi.

Tako kvalitetan video proždire slobodnu memoriju, pa tridesetak sekundi staje na oko 65 MB. Ono što vas nikako neće obradovati jeste podatak da Samsung Wave ima svega 2 GB interne memorije, što nikako nije dovoljno, jer ćemo, ipak, svi snimati u najvišoj rezoluciji. U paketu se ne dobija microSD kartica, a njeno ležište je ispod baterije, što nas je, moramo priznati, šokiralo, baš kao i u slučaju Desire HTCa.
Memorijska kartica vam je neophodna i za GPS navigaciju, jer ćete na nju smestiti mape svih zemalja koje preuzmete. GPS radi s asistencijom mrežnih servisa ili bez nje, zasnovan je na aplikaciji Route66 i ima sve standardne mogućnosti – od glasovne navigacije do POI-a i izveštaja o stanju na putevima i vremenu.
Samsung Wave ispunio je sva naša očekivanja. U pitanju je vanserijski telefon fenomenalnih performansi, koji bi svaki gik poželeo.

Kontakt: Roaming Electronics d. o. o.

Cena: 480 evra

OCENE
Dizajn: 10
Upotreba: 10
Karakteristike: 10
Kvalitet poziva: 10
Cena: 10
Ukupna ocena: 100%

Testirao Mobitech magazin

Leave a Reply