Mobile

Saveti za izbegavanje infekcije pametnih telefona

Do kraja januara 2014. godine kompanija Kaspersky Lab je uočila oko 200,000 jedinstvenih primeraka mobilnog malvera, 34% više nego u novembru 2013-dva meseca ranije zabeleženo je nešto više od 148,000 primeraka. Sajber prevaranti i dalje pažnju posvećuju Android uređajima: prema našem izveštaju u januaru je broj nedobronamernog Android malvera dostigao 10 miliona.

MasterCard mobilna placanja na Samsung uredjajima

30. januara 2014, zvanični Google Play servis je u ponudi imao 1103104 aplikacija. Sa druge strane, nezvanične radnje imaju mnogo više-i više je verovatno da su i mneđu njima one maliciozne. Kompanija Kaspersky Lab je detektovala 10 miliona sumnjivih aplikacija kod kojih sajberkriminalci koriste legitimni Android softver za prenos nedobronamernog koda.

U većini slučajeva nedobronamerni programi napadaju finansijske podatke korisnika. Ovo je, na primer, bio slučaj sa Carberp Trojan verzijom za mobilne uređaje koji potiče iz Rusije. On krade naše podatke dok se šalju sreveru banke. Prema stručnjacima iz kompanije Kaspersky Lab, većina zlih Android aplikacija je napravljena u Rusiji.

Kako bi izbegli infekcije, korisnici se savetuju da prate ove preporuke stručnjaka:

  • Ne aktivirajte “developer mode” na uređaju

  • Ne aktivirajte opciju instaliranja aplikacija od izvora trećih lica

  • Instalirajte isključivo aplikacije sa zvaničnih stranica

  • Kada instalirate nove aplikacije, pažljivo proučite koji su zahtevi

  • Koristite zaštitni softver

One thought on “Saveti za izbegavanje infekcije pametnih telefona

  1. Sladjan petkovic

    Vrlo pametne informacije nisam u mogucnosti sa vremenom da vam odgovaram ali vas rado citam svakog dana sobijam mail od vas. I pratim vas samo nastavite ako je moguce moj sin bi zeleo da saljete na njegovom mail u ali na engleskom ako nije problem. Njegov mail je. Mail: [email protected].
    Hvala

Leave a Reply