Mobile

SMS pomaže u liberalizaciji tradicionalnih društava

Proizvodi visoke tehnologije kao što su mobilni telefoni donose temeljine promjne zemljama u razvoju, a ne samo ekonomski progres.   Tekst poruke, Internet i druge inovacije imaju široki spektar društvenih reperkusija – od otkrivanja kršenja ljudskih prava do demistifikovanja  tradicionalnih tabua koji utiču na  udvaranje mladih  te na  druge odnose među ljudima.

Mladi u Indiji – kao i svuda u svetu – prihvatili su mobilne telefone i koriste ih za sve moguće svrhe, od poziva kući do kontakta sa osobama suprotnog pola.

Larry Towell, Magnum Photos::South African coffin
 

Indijski sociolog Radhika Chopra kaže da mobilni telefoni i druga tehnološka dostignuća utiču na to kako se mladi udvaraju i stupaju u veze, uglavnom zato jer roditelji imaju manje kontrole: “Ponašanje tinejdžera i mladih na javnim mestima bilo je pre puno vidljivije i više regulisano. Niste mogli da iskazujete nedopuštenu ljubav, da tako kažemo, na javnim mestima.   I još uvek ne možete.  Međutim, Interent i mobilni telefoni stvorili su jednu vrstu društvene grupacije mladih istog godišta, istih interesa bez obzira na klase i kaste. I mislim da im je to omogućilo da budu  nezavisniji u svom razmišljanju o, na primer, braku u koji žele da stupe.

Ne odobravaju svi mladi Indijci ove nove slobode.  Isha  – mlada mondenska devojka iz New Delhija – odbija mogućnost stupanja u prvi kontakt sa mladićem putem tekst poruka. “Dogodilo mi se jednom ili dva puta da su mi nepoznati ljudi poslali tekst poruke i ja sam im uzvratila da me ostave na miru i ne uznemiruju” – kaže ona.

Iranian journalists of newly published reformist daily, <I>Rouzegar (Times)</i> work at the editorial of their newspaper
 

Komuniciranje putem Interneta i mobilnih telefona ima slični učinak i na druga tradicionalna društva kao što je Iran.   Pomažu u uklanjanju verskih i drugih ograničenja – kaže Arthur Molella čelnik Centra Lemelson za tehnologiju i inovacije u Washingtonu: “Ako imate društvo koje je vrlo restriktivno u poglednu odnosa muškaraca i žena, muškarci i žene još uvek se moraju na neki način naći zajedno, a ove tehnologije omogućavaju im da organiziraju susrete, što nisu mogli u prošlosti.

Tako da mislim da mobilni i tekst poruke imaju određeni subverzivni efekt.”

Među tim efektima je i otkrivanje represije u zatvorenim društvima.  Slike protesta u Tibetu snimljene su početkom godine digitalnim foto-aparatima i prikazane celom svetu. Međunarodna osuda kineske vlade preti da poremeti Olimpijske igre čiji je Kina domaćin.  U samoj Kini Internet je poslužio za organizovanje opozicije izgradnji heemijskih postrojenja i drugim projektima koje se promatraju kao štetni za zdravlje i okolinu.

List New York Times nedavno je izvestio da su početkom meseca stanovnici pokrajinskog glavnog grada Chendgua izišli na ulice u mirnom protestu protiv izgradnje nekoliko milijardi dolara vrednog petro-hemijskog postrojenja.  U članku se kaže da su se protestanti organizovali putem web sajtova, blogova i tekst poruka.

Protivvladini protesti u Venezueli takođe su bili priređeni kroz tekst poruke koje su slali organizatori.  Molella kaže da je vladama sve teže da zaustve ovakav oblik političke mobilizacije: “Baš kao što su protivnici režima u Sovjetskom Savezu iskoristili u jedno vreme faks mašine, ove današnje tehnologije su puno moćnije u brzom odašiljanju informacija.   Vlasti obično kaskaju za Internetom.  Mislim da je upravo ta  instant-komunikacija i mogućnost komuniciranja sa vlastima izmenila politički svakodnevicu.”

Leave a Reply