Mobile

Sony Ericsson P900

Novi model P900, izgrađen na osnovu vrlo uspešnog modela P800, s tim što je ovaj novi manji, brži (softver), jednostavniji za upotrebu i fleksibilniji

Na simultanim manifestacijama u Las Vegasu i Pekingu, udružena kompanija Sony Ericsson predstavila je prošlog meseca novitet – mode P900 smartphone, sa najavom da će telefon biti dostupan tržištu već u Novembru. Novi model P900, izgrađen na osnovu vrlo uspešnog modela P800, s tim što je ovaj novi manji, brži (softver), jednostavniji za upotrebu i fleksibilniji. Sa značajnim unapređenjima kao što su mogućnost snimanja video zapisa, 65K kolor touch-ekran i uvećanom memorijom, P900 i njegove mogućnosti predstavljaju mnogo više u odnosu na očekivanja.

Karakteristike
Dimenzije
115mm x 57mm x 24mm
Težina
150 g
Baterija
Operativno 13h (max)
Stand-by 400h
Memorija
48 MB proširivo Memory Stick Duo karticama
Displej
TFT touch-displej,
128 x 128 px (4096 boja),
8 linija teksta
Extra mogućnosti
GPRS
MMS
E-mail
JAVA aplikacije
WAP 1.2.1
MP3
Polifonijski zvuk
Digitalna kamera
Bluetooth, Infrared i USB
Mobilne elek. transakcije
Flight mode
Symbian OS 7.0

Novi uređaj švedsko-japanskih partnera je zasnovan na poznatom operativnom sistemu namenjenom ručnim uređajima – Symbian, pruža mnogo, i krajnim korisnicima, ali i kreatorima sadržaja, kompanijama koje razvijaju namenski softver, video igre i muzičke sadržaje. Širok spektar različitih aplikacija spremnih za download, omogućavaju modelu P900 mnogo više osim obične govorne komunikacije, te na taj način uvećavaju značaj ovog komunikatora i sa korisnike i za operatore.

P900 radi na Symbian OS-u u verziji 7.0, a grafički korisnički interfejs je UIQ. za one koji ne znaju, operativni sistem Symbian predstavlja najprodavaniji OS namenjen klasi smartphone uređaja. Kao što je već rečeno, P900 poseduje mogućnost snimanja kraćih video-zapisa što u mnogome uvećava njegove multimedijalne sposobnosti. Iako je to još uvek kamerica u VGA rezoluciji, dovoljna je za amatersko snimanje svakodnevnih događaja. Za memorisanje se koristi QCIF format sa MPEG4 kompresijom koja je standardno podržana od strane 3GPP. 1 minut video zapisa zauzima oko 1 MB memorije, a video-klipovi mogu da se “prikače” za MMS poruke, koje odnedavno podržavaju obe naša mobilna operatera. Takođe, P900 može da “strimuje” bilo koji video zapis poslat uz MMS poruku.

P900 je QuickShare� proizvod, što znači da zadovoljava standarde u pogledu jednostavnosti i brzine snimanja fotosa injihove razmene, koje je Sony Ericsson uspostavio još kod modela T610. Fotos može biti zabeležen sa samo dva klika, a takođe je vrlo lako i intuitivno deljenje fotosa između telefona, kao i između telefona i drugih uređaja putem Bluetooth-a, IC veze ili kabla.

P900 poseduje zaista impresivan ekran koji omogućava prikaz čak 65536 različitih boja, što je veliki napreda u odnosu na P800 i njegovih 4096 boja. Za P900 već sada postoji mnoštvo Java i Mophun igrica koje se mogu skinuti sa Interneta. Jedan od najpoznatijih je popularna trkačka 3D igra – V-Rally1koja dolazi na CD-u, sa igrom za PC. P900 postavlja standarde mobilnog igranja i zabave na novi, mnogo viši nivo. JogDial dugme se koristi za ubrzavanje i zajedno sa polifonijskim zvukom, stereo slušalicama i 3D detaljima; P900 daje ugođaj sličan onom pri igranju na igračkim konzolama.

Flash memorija je uvećana sa 32 na 48 MB RAM, a moguće je uvećanje za još 16 i više MB dodavanjem memorijske kartice (Memory Stick Duo). Jedna Memory Stick Duo kartica od 32MB se dobija uz telefon, a mogu se koristiti kartice sve do 128 MB kapaciteta što je od velike koristi kod kreiranja video zapisa. P900 je opremljen sa kompletnim MP3 plejerom, a uz uređaj dolazi zbirka inovativnih MP3 ring zvukova.

Web browser koji je ugrađen u P900 podržava HTML, WAP i cHTML format mrežnih sadržaja. Interesantno je da se na CD-u, koji dolazi uz P900, nalazi popularni browser Opera poznat u svetu PC-a koji se odlikuje odličnom interpretacijom web stranica i zavidnom brzinom. Opera je dostupna i preko Interneta, odnosno na adresi: www.sonyericsson.com/. Koristeći ovaj browser neće se morati scroll-ovati po horizontali, jer Opera sadržaj prilagođava veličini ekrana.

Svi kupci modela P900 imaju mogućnost online update servisa na lokaciji www.sonyericsson.com/ na kojoj će uvek moći da nađu najsvežiju verziju telefonskog sistemskog softvera. CD-ROM zapakova sa P900 donosi veliku kolekciju odabranog softvera i aplikacija kojepoboljšavaju i olakšavaju svakodnevnu komunikaciju, produktivnost i zabavu.

Leave a Reply