Mobile

Sony Ericsson Vivaz na testu

Jeste li već čuli da je Sony Ericsson, nakon više od godinu dana, u prvom kvartalu tekuće godine ostvario dobit?! Da, dobro ste razumeli – izgleda da se poslovna politika koju firma vodi u poslednjih nekoliko meseci pokazuje kao ispravna. Drago nam je što model Vivaz može dodatno ubrzati stvari da Sony Ericsson uskoro povrati stare pozicije, makar što se visoke klase tiče.


Iako sličan Satiju, Vivaz je model koji Symbian platformu iskorišćava u potpuno drugačijem maniru. Recimo, rezolucja kamere snižena je na 8,1 Mpx, kao i interna memorija, ali su dodati brži procesor, video snimanje u HD rezoluciji, kao i gomila softverskih dodataka, koje je proizvođač samostalno kreirao kako bi što više olakšao upotrebu telefona. Pa, lepo, počnimo upravo od ovih softverskih poboljšanja.

Sony Ericsson Satio doneo nam je, dakle, prikaz stendbaj menija u tabovima, lociranim na vrhu displeja, do kojih se dolazi prostim prevlačenjem ulevo i udesno, a Vivaz ovaj sistem nadograđuje specijalnim plutajućim vidžetom, koji objedinjuje multimedijske opcije. Tu se ubrajaju muzički plejer, Sony PlayStation galerija, pretraživač, poruke i uvek dostupna prečica za numeričku tastaturu. Kada vam nije potreban, ovaj vidžet lako ćete ukloniti jednim stiskom na crvenu slušalicu. Ako ga proširite pritiskom na mali trougao, dobićete i najvažnije informacije o mreži i telefonu.

U suštini, drago nam je što se SE odlučio da u Vivaz ugradi najnoviji operativni sistem Symbian umesto Windowsa, kojem sve više daje primat. Ovaj put reč je o ediciji Symbian Series 60 9.4, 5th, prilagođenoj upotrebi preko touchscreen displeja, kombinacijom prstiju i stilus olovke, koja je spakovana u kutiju, a koja se može prikačiti za telefon.

Uz procesor ARM Cortex A8 na 720 Mhz i grafički čip PowerVR SGX, specijalno konstruisan za bolje 3D okruženje u igrama, SE Vivaz dolazi sa 75 MB interne memorije i oko 256 MB RAM memorije. Korisnički interfejs prilagođen je Sony Ericssonovim standardima, ali mu je struktura slična novijim touchscreen Nokijinim telefonima istog softvera. Takođe, uz klasične plejere koje nudi Symbian, tu su i Walkman plejer i Media meni, koji je u potpunosti urađen u Flashu.

vivaz2

Displej ovog Sony Ericssona jedan je od najboljih touchscreena kojim smo imali prilike da se koristimo, a rezolucija mu je 360 x 640 piksela. Dijagonala je standardna 3,2 inča, a prikazuje do 16,7 miliona boja. Kvalitet prikaza je vrhunski, pa je prava šteta što se i dalje ne mogu pronaći aplikacije i programi koji bi u potpunosti iskoristili potencijale displeja.

Uz klasičnu telefonsku virtuelnu i QWERTY tastaturu, simpatični Vivaz nudi i opciju prepoznavanja rukopisa, koji se može definisati za svakog korisnika ponaosob. Sem GSM i 3G mreža, telefon podržava povezivanje preko Bluetootha, WiFi, DLN-a i HSUPA standarda, i to brzinama do 7,2 Mbps.
Što se kamere tiče, SE je odavno najbolji u ovom segmentu, pa ni s Vivazom nema iznenađenja. Čitavih 8, pa i onaj 0, 1 megapiksel, LED blic, kontinualni autofokus i moderne opcije, poput prepoznavanja lica, osmeha i treptaja, samo su vrh liste odličnih specifikacija. Maksimalna rezolucija fotografije jeste 3.264 x 2.448 piksela u formatu 4 : 3, dok niže rezolucije podržavaju i formate 16 : 9 i 16 : 10. Skromni LED blic koristi se i za fotografisanje i za video snimanje, a može biti uključen ili isključen – nedostaje mu automatski mod.

Rukovanje kamerom svodi se na touchscreen s velikim i krupnim ikonicama, koje se lako pritiskaju i menjaju. Desni bok telefona, što se izgleda tiče, pozajmljen je od Sonyjevih fotoaparata, pa se na njemu nalaze: veliki taster za okidanje s međupoložajem za autofokusiranje, dugme za prebacivanje iz foto u video mod i obrnuto, taster za pristup galeriji i dr. Kvalitet fotografija je iznenađujuće dobar, bez previše šuma i sa zasićenim, jarkim bojama, koje su čak i u uslovima lošeg osvetljenja u granicama tolerisanog.

U poređenju s prethodnicima i konkurentima, SE je otišao korak dalje. Konačno možemo pohvaliti i kvalitet video snimaka, koji je sa VGA prešao na HD rezoluciju sa do 24 sličice u sekundi. Kada kažemo HD rezolucija, mislimo na tačno 1.280 x 720 piksela u wide režimu. Video stabilizator smanjuje trzanje kadra i neprirodno brze prelaze s objekta na objekat tokom snimanja, a može se koristiti i prilikom fotografisanja.

Na fotografiju se, pored datuma i imena, može postaviti i informacija o mestu gde je nastala, zahvaljujući karakteristici GeoTag, a na microSD kartici od 8 GB biće mesta i za maratonske video snimke. Ukoliko vam priloženih 8 GB nije dovoljno, možete ubaciti karticu do 16 GB.

Kontakt: Sony Ericsson Srbija (ComTrade)

Cena: 420 evra

Ocene
Dizajn: 10
Upotreba: 10
Karakteristike: 10
Kvalitet poziva: 10
Cena: 9
Ukupna ocena: 98%

(izvor: Mobitech magazin)

Leave a Reply