Mobile

Sony Ericsson X10 mini & mini Pro test

Prenosimo vam ekskulizivni test dve sjajne uzdanice Sony Ericssona koji je sproveo najtiražniji sprski magazin o mobilnim komunikacijama Mobitech: dva umanjena golijata, koja zaokružuju svojevrsnu mobilnu trijadu.

Sony Ericsson X10 izuzetno nam se dopao, a sada nam je na test stigao duo gotovo identičnih telefona: X10 mini i X10 mini Pro. U poslednje vreme navikli smo da proizvođači najpre ponude tržištu hardverski i softverski najjači model smartfon klase i nakon samo nekoliko meseci model vrlo sličnih karakteristika, ali manjih dimenzija. Prvenci su Nokije N97 i N97 mini, HTC HD i HD mini, koji su na tržištu prošli vrlo dobro, ali sada nam Sony Ericsson predstavlja tri telefona jednog istog koncepta: najveći (X10, već testiran), manji (X10 mini) i manji sa QWERTY tastaturom (X10 mini Pro).

Ideja je vrlo zanimljiva jer se SE odmah distancirao od konkurenata i pokrio gotovo sve segmente tržišta koje zauzimaju pametni telefoni. Samim tim, Sony Ericsson je kupcima ovih telefona dao veću slobodu izbora, što bi mogao biti ključni elemenat, rekli bismo, uspešne poslovne politike. Ipak, ono što nas sada najviše zanima svakako su razlike između mini-modela, ali i u poređenju sa starijim bratom – X10.

Mini-blizanci

Dva su nova modela Sony Ericsson stigla na naš test i odmah nas kupila izgledom. Iako je jedan deblji, a drugi lakši, oba su vrlo lako pronašla vatrene obožavaoce. QWERTY blizanac dodatno je označen prefiksom Pro i ima, kako i pogađate, punu klasičnu tastaturu na izvlačenje po levom boku. Po tome se jedino i razlikuje od
mini-blizanca. Što se razlika između ta dva telefona i XPERIJE X10, tu imamo mnogo više da vam nabrajamo. Displej je sa 4 spao na nestandardna 2,55 inča, radne memorije ima manje (oko 128 MB + 2 GB microSD karticu), a procesor je sporiji (Qualcomm MSM7227 na 600 MHz). Što se displeja tiče, i on je, baš kao i telefon – odličan! Kapacitivni displej osetljiv na dodir proteže se na čitava dva i po inča sa standardnom QVGA (240 x 320 piksela) rezolucijom, koja omogućava pregled i komplikovanijih veb i slikovnih ili filmskih sadržaja. Osetljivost displeja na dodir – izuzetna je. Pri pozivanju, displej se zaključava zahvaljujući senzoru blizine, a ako tako volite, možete aktivirati i senzor za automatsku rotaciju sadržaja, koji je posebno koristan tokom veb pretraživanja. Za Sony Ericsson X10 mini i X10 mini Pro, stilus vam nije potreban – dovoljni su vam prsti – ali ne poseduju opciju prepoznavanja rukopisa. Unošenje teksta pomoću QWERTY tastature veoma je lako, dok će vas kucanje pa ekranu modela X10 mini pomalo namučiti. Podržane su združene SMS, MMS i napredne mejl poruke, preko kojih možete razmenjivati bilo koju vrstu datoteka. A tu su i GTalk i drugi IM servisi.

Dorađeni Android starog kova

Sony Ericsson odlučio se za Android v1.6, pojačan rešenjima Timescape i Mediascape u sopstvenoj režiji. Timescape omogućava integraciju nekoliko servisa na stendbaj displej, poput mejl klijenta, Twittera, Facebooka i nekih drugih poslovnih alatki, dok Mediascape predstavlja objedinjeni meni zabavnih servisa (Foto i video galerija, Muzički plejer i Radio). Kvalitet ponuđenih servisa je fenomenalan, kao i na svim uređajima Sony Ericssona, a oba UI dodatka možete delimično prilagoditi sopstvenim potrebama (raspored ikonica, usluga i slično). Androidova platforma nudi vrlo lepo sređeno i intuitivno korisničko okruženje i sam meni, pa je snalaženje u njemu lako i prirodno. Ima pun arsenal poslovnih aplikacija – od naprednog imenika, preko kalendara, liste obaveza, podsetnika i alarma, pa do Office i PDF podrške. Veb pretraživanje je vrlo dobro i kvalitetno, najviše zahvaljujući dobrom displeju i mogućnosti podešavanja veličine fonta, ali je Flash integracija preskočena, tako da većinu tih sadržaja gotovo uopšte nećete videti (doduše, YouTube radi).

Ojačana karoserija

Sony Ericsson X10 mini i X10 mini Pro lako staju u dlan i nisu preteški. Oštre ivice smirene su zaobljenjima na poleđini, pa X10, mini ili mini Pro, u ruci leži prirodno i prijatno. Zadnja maska presvučena je mat gumom, koja onemogućava klizanje i prljanje, a teško da ćete je i izgrebati ili oštetiti. Kao i stariji model – SE XPERIA X10 – i mini-modeli su vrlo lepo dizajnirani i poseduju nekoliko caka koje su, naprosto, neodoljive. Recimo, između tri tastera pod displejom nalazi se mali slobodan prostor, odakle do korisnika dopire nežnobela svetlost LED dioda, koje stvaraju utisak presijavanja tastera. Dalje, tu su neobična metalna ojačanja na zaobljenim bokovima u obliku nepravilnih talasa, koji telefon čine atraktivnijim i ekskluzivnijim. Umiveni, skockani, lepi… baš po meri ljubitelja modernih spravica.
Na kraju, ostalo nam je da čestitamo Sony Ericssonu, koji je uspeo da zadrži gotovo sve pozitivne strane X10 modela u obe mini-varijante, a vremešnu Android platformu potpomogne sopstvenim, vrlo korisnim i naprednim rešenjima. Kad mu se cena malo spusti – biće pravi hit!

Kako radi kamera

Jedna od boljih kamera na Android platformi, nudi opciju autofokusiranja na standardan način, ali i dodira određenog dela slike. Kvalitet fotografija je vrlo dobar. Fotke su pune detalja, s vrlo malo šuma, a na raspolaganju vam je i blic koji dobro radi posao.

Konačna presuda

Dizajn: 10
Šta reći za veoma dopadljivo i moderno dizajniran telefon, koji se uklapa u aktuelne trendove i ne zamara ruku pri korišćenju – perfektno!

Upotreba: 10
Lakoća upotrebe je zagarantovana! Displej je izuzetno osetljiv na dodir i ima odličan odziv, pa nema dosadnog ponavljanja naredaba i čekanja na njihovo izvršenje.

Karakteristike: 9
Nije najmoćniji telefon koji smo testirali, ali nema šta nema. Da je kojim slučajem imao Android 2.1 – dobio bi 10.

Kvalitet poziva: 10
Izuzetno dobar prijem signala rezultuje dobrim kvalitetom razgovora. Telefon je kvadbend GSM i dual bend 3G model, što vam garantuje dostupnost na svim kontinentima.

Cena: 7
Mogla je biti i povoljnija, posebno zbog izuzetno jake konkurencije. Ona može biti jedini pravi neprijatelj popularnosti ovog telefona.

Zaključak: 92
Ovaj dvojac na Androidu toliko je simpatičan da ćete ih poželiti za sebe ako ih samo jednom uzmete u ruke

Cena: 305 i 335 evra

Kontakt: www.comtradeshop.com

Leave a Reply