Mobile

Sony Ericsson Xperia Arc

Ne prođe ni dana a da na tržištu ne bude lansiran bar jedan pametni telefon. Neki od njih su totalni promašaji, a neki puni pogoci, kao na primer Xperia Arc, koji je direktan naslednik modela X10 sa kojim smo vas već bolje upoznali.

 

Ispeglani X10

Primećujete luk? Prilično je naglašen

 

U osnovi Xperia Arc je unapređeni X10 telefon, ispeglan od svih bagova i vizuelno nešto drugačije skovan. Kao što možete videti sa priloženih fotografije ime je dobio po zakrljivljenoj zadnjoj stranici, koja je u obliku luka (arc – luk), što za krajnji rezultat ima dve stvari – prva je svakako vezana za atraktivniji izgled, a druga za ergonomiju.

Privlačnom izgledu dosta doprinosi pored debljine od svega 8,7 milimetara i vrhunski odrađen displej, dijagonale 4.2 inča, koji operiše rezolucijom od 854 x 480 piksela i u stanju je da pruži kristalno jasan prikaz slike i boje. Osetljiv je na dodir i napravljen je od posebnog vrsta stakla koje ne stvara trenje pod prstima kada istim klizite po površini. Velika podrška displeju dolazi u vidu Mobile Bravia  Enginea koji je zadužen da poboljša kvalitet slike, naročito u situacijama kada se Arc izloži jačem dnevnom osvetljenju, ili kada se nađete u totalnom mraku. Mana displeja je što je vidljivost smanjena pri promeni ugla gledanja što je nedopustivo za telefon ove klase.

Igrali smo Flash 10.2 igru u browseru. Radi odlično.

 

Kamerica je preuzeta sa prethodnika i poseduje senzor osetljivosti 8.1 megapiksela. Daje slike veoma dobrog kvaliteta, ali za neke ozbiljnije fotografije ipak savetujemo da odaberete neki profi aparat – ovo je ipak samo za neku opštu upotrebu. Taster za fotografisanje baš i nije zgodno postavljen pa će ovo biti još jedan otežavajući faktor.

Multimedijalni plejeri su odlično osmišljeni, a celu priču nosi Android platforma u svojoj poslednjoj verziji (2.3 – Gingerbread). Kao i veliki broj ostalih proizvođača pametnih telefona koji svoja rešenja baziraju na pomenutom OS-u, tako je i SonyEricsson pristupio blagoj modifikaciji okruženja kako bi se dobilo na lakšem upravljaju u pojedinim sferama. Ponovo zatičemo Timescape i Mediascape dodatke o kojima smo vše govorili kada smo vam pričali o X10 rešenju, tako da ćemo sada više pažnje posvetiti konkretnim benefitima u radu.

Sirova snaga

Zbog bržeg procesora (1GHz Scorpion, Adreno 205 GPU) i daleko bolje sinhronizacije između hardvera i softvera u radu se primećuju značajna ubrzanja u odnosu na X10 model koji je bio prilično spor. Aplikacije se brzo otvaraju, a telefon brzo reaguje na komande. Tome dosta doprinosi i veća količina radne memorije. Za instalaciju programa imate dovoljno prostora (320 MB), a preporučujemo vam da nabavite microSD karticu od bar 8 GB, jer kamera i brojne druge aplikacije ne rade bez nje. Ipak moramo primetiti da Sony Ericsson nije baš izabrao najsavremenija rešenja jer konkurencija već uveliko prodaje modele telefona sa dual-core procesorima i boljim GPU-om.

Što se tiče konektivnosti ništa se nije promenilo u odnosu na X10 telefon. Ponovo zatičemo WiFi i BT module, al ii USB priključak za sve one koji ne vole bežičnu vrstu interakcije sa računarom Baterija je nešto većeg kapaciteta tako da bez može da izdrži do 2 dana i to sa normalnim korišćenjem telefona i aktivnom WiFi konekcijom.

Malo ili previše?

Nakon par dana druženja sa Xperia Arc telefonom možemo reći da je reč o zaista odlično odrađenom pametnjakoviću koji u osnovi ima šta da kaže i pokaže. Jača strana su mu odlične performanse i fenomenalan displej, al ii odlična reaktivnost. Na žalost nismo uspeli da saznamo cenu koja će ga pratiti na domaćem tržištu, ali ne verujemo da će biti nešto veća u odnosu na model X10 kada se pojavio kod nas. To u prevodu znači da očekujemo telefon cenovnog ranga oko 500 evra. Malo ili previše? Zavisi šta tražite od telefona.

Ima i pink verzija? Da, ali samo u Japanu.

Prednosti

 • Dobar dizajn
 • Brzina rada i najnoviji Android

Mane

 • Slika se kvari pri promeni ugla gledanja
 • Sporija procesorska rešenja od konkurencije
 • Kaska za vodećim telefonima iz Samsung i HTC ponude

Ocena: 90

Cena: oko 500 evra

Kontakt: Sony Ericsson, www.sonyericsson.rs

 

2 thoughts on “Sony Ericsson Xperia Arc

 1. Dušan Krunić

  Ovaj mi se svidja za sve pare i to jos od pre 3 meseca (kad sam video najavu)!!! Ako ima dobrih ljudi, donatorski orijentisanih, moj broj je….:):):):)

 2. Saša Petrović

  Mediascape aplikacija nije prisutna u Gingerbread verziji. Verovatno ste mislili na Media Experience widget.

Leave a Reply