Mobile

Sony Ericsson Xperia Play

Hoćemo li se igrati na telefonu Xperia Play s operativnim sistemom Andoridom? Veliko je to pitanje ali za sada stvari deluju odlično.

Kongres mobilne telefonije u Barseloni svakako je bio u znaku Androida. Velika većina telefona i skoro svi tableti (ne, tablete) bili su na nekim od aktuelnih verzija ovog Guglovog OS, pa je, možda, situacija postala dosadna. Svi aparati liče kô jaje jajetu, razlika je samo u performansama. Ipak, jedan telefončić barem malo odskače od konkurencije, a to je Sony Ericsson Xperia Play. Šta je to? To je smartphone s ugrađenim džojpedom na kliznoj konzoli smeštenoj ispod ekrana.

Tasteri i stikovi koje ste viđali na Playstation kontrolerima smešteni su na klizaču, pa kada poželite da se malo poigrate, treba da otvorite telefon i – voila, igra može da počne!
Okej, da odmah razjasnimo. Ovo nije PSP, pa stoga ne možete igrati igre sa PSP-a. Xperia Play ima instaliran Android 2.3, tako da ćete moći da pokrećete igre samo za ovaj operativni sistem. Igre za PS1 i PS2 biće vam na raspolaganju putem emulacije, a kad je reč o razvoju novih ekskluzivnih igara, Sony Ericsson je već potpisao ugovore s kompanijama EA, Gemeloft i Namco.

A šta je s igrama?

I kako sve to izgleda? Telefon je lagan, možda previše plastičan. Tasteri su tačno tamo gde smo navikli da budu igrajući Playstation, a zahvaljujući procesoru Snapdragon na 1 GHz i Adreno GPU-u, igre lete. I to u 60 fps! Ipak, grafika je na nivou PSP-a, ali će sigurno dosta kaskati za NGP (Next Generation Portable). Probali smo mobilne verzije Spider-Mana, Need for Speeda i Bruce Lee: Way of the Dragona, koje inače rade i na ostalim Androidima, samo što vam za kontrole služi ekran osetljiv na dodir. Pravo pitanje je koliko će zapravo biti ekskluzivnih igara za Xperia Play, ili se pak samo očekuje prilagođavanje igara za ovakvu vrstu plejstejšnolikog upravljanja. Čini nam se da će biti ovo drugo.

Umesto stikova su ugrađena dva analogna tačpeda

Analogna kontrola

Navikli ste na analogni stik na Playstation kontrolerima. Međutim, ta budža iz očiglednih razloga nije mogla biti postavljena u nešto tako tanko kao što je mobilni telefon. Stoga su ugrađena dva analogna tačpada kojima se koristite palcem. Iako nisu tako precizni kao stikovi, veoma su se dobro ponašali u igrama – pogotovo onim trkačkim.

Stiže FIFA, Sims i Creed

Igre sa PSP-a ne rade na Xperia Play

Xperiju Play podržale su vodeće kompanije, pa od EA možemo očekivati igre The Sims 3 i FIFA 10. Activision će nam doneti Guitar Hero, a iz Gamelofta stižu Assassin’s Creed i Splinter Cell. Sony Ericsson se takođe udružio s kompanijom Unity Technologies kako bi iskoristio njenu nagrađenu razvojnu platformu, koja garantuje konstantno uvođenje 3D igara visokog kvaliteta za ovaj mobilni telefon.

I na kraju cena

I koliko to zadovoljstvo košta? Cena nije objavljena, međutim, imaju li se u vidu njegove karakteristike i činjenica što telefoni te klase nisu jeftini, Xperia Play neće koštati manje od 500 evra. Da li biste dali 500 evra da imate Android telefon na kojem se možete igrati?

 

Leave a Reply