Mobile

Sony Ericsson Xperia X10 na Androidu 2.1

Zna Sony Ericsson šta je Android trenutno u svetu mobilne telefonije. Zna, bogme i da napravi odličan uređaj za poslovnu klijentelu. Izgleda da je saznao i kako da ukroti Android 2.1 u domenu zabave i multimedija, kako bi korisnicima ponudo najbolje multimedijalno iskustvo do sada.

Android je platforma koja se trenutno najbrže razvija i za vrlo kratak period prešao je put iz verzije 1.5 u verziju 1.6, pa u najnoviju 2.3. Xperia X10 je od firmwarea 1.6 stigla na verziju 2.1 a nedavno je na iznenađenje mnogih najavljeno preskakanje 2.2 i izlazak update 2.3. Niko se nije ni nadao da će biti još update za 2.1 jer je Arc na 2.3 već izašao ali je to svakako veliki plus za Sony Ericsson tim.

Sony Ericsson XPERIA X10 je i dalje jedan od najvećih telefona napravljenih. Oštre ivice smirene su zaobljenjima na poleđini, pa X10 u ruci leži prirodno i prijatno. Zadnja maska presvučena je mat gumom, koja onemogućava klizanje i prljanje, a teško da ćete je i izgrebati ili oštetiti. Iako veliki i težak, SE XPERIA X10 je vrlo lepo dizajniran i ima par caka koje su naprosto neodoljive. Recimo, između tri tastera ispod displeja nalazi se mali slobodan prostor iz kojeg do korisnika dopire nežnobela svetlost Led dioda, koje stvaraju utisak presijavanja tastera. Dalje, tu su i neobična metalna ojačanja na zaobljenim bokovima u obliku nepravilnih

LED diode svetle ispod tastera. Slatko.

talasa, koji telefon čine atraktivnijim i ekskluzivnijim. Dakle, Šveđani i Japanci u domenu dizajna nisu nimalo podbacili i na tome im treba čestitati!
Što se displeja tiče, i on je, baš kao i telefon – veoma velik iako su se u međuvremenu pojavili džinovi kao što su HTC Desire HD. Kapacitivni displej osetljiv na dodir proteže se na čitava 4 inča sa odličnom WVGA (480 x 854 piksela) rezolucijom, koja omogućava pregled i najkomplikovanijih Web i slikovnih ili filmskih sadržaja. Osetljivost displeja na dodir je izuzetna. Pri pozivanju displej se zaključava zahvaljujući senzoru blizine, a ako tako volite, možete da aktivirate i senzor za automatsku rotaciju sadržaja, koji je posebno koristan tokom Web pretraživanja.

Obogaćena receptura

Sony Ericsson je operativni sistem Android pojačao Timescape i Mediascape rešenjima u sopstvenoj režiji. Prvi korisnički dodatak omogućava integraciju nekoliko servisa na stendbaj displej, poput mejl klijenta, Twitter, Facebook i nekih drugih poslovnih alatki, dok Mediascape predstavlja objedinjeni meni zabavnih servisa, odnosno Galerija. U njemu su Foto i Video galerija, Muzički plejer ali ne i radio. Mislili smo da će sa updateom na 2.1 imati prilike da slušamo i radio-stanice ali to se nažalost nije dogodilo.

Još jedan Androidov zmaj!

Brzina procesora Qualcomm QSD8250 Snapdragon od čak 1 GHz omogućava gotovo trenutno izvršavanje naredbi, pokretanje aplikacija i učitavanje raznoraznih fajlova, koje još možete razmenjivati Bluetoothom, tek kada instalirate paket dodatnih podešavanja. Brzine ne nedostaje ni u kom smislu na ovom Androidu što ga stavlja na čelo sa najbržim telefonima na svetu. Veliku zahvalnost brzina duguje i izdašnoj gigabajtnoj internoj memoriji, od koje je oko pola GB dostupno za instalaciju aplikacija i čuvanje različitih sadržaja.

Dragulj multimedije svakako je kamera rezolucije 8.1 MPx, koja podržava 4:3 i 16:9 načine kadriranja, u zavisnosti od izabrane rezolucije. Najbolja kamera na Android platformi i jedna od najboljih na mobilnim uređajima do sada nudi opcije autofokusiranja na standardan način, autofokusiranje dodirom na deo slike, detekciju

Eh ta kamera. Još nisu napravili bolju.

osmeha u tri nivou (u slobodnom prevodu zecenutost, normalan osmeh i pomereni uglovi usana), detekciju treptaja, lica, balans belog, upotrebu snažne Led diode, kao i stabilizaciju kadra. Kvalitet fotografija je impresivan. Fotke su pune detalja, maltene bez šuma i u slaboosvetljenim delovima, bez dosadnih artefakta (neprirodno združenih susednih piksela) sa puno prirodnih i živahnih boja. Slike odmah možete pregledati i poslati iz menija kamere, a kadar se prikazuje preko celog displeja. Video snimanje je moguće u WVGA rezoluciji što je čak 800 x 480 pixela sa do 30 sličica u sekundi. Nakon prebacivanja snimljenog materijala na računar i provere rezultata ustanovili smo da je frejmrejt nešto niži i da se kreće od 22 do 25 sličica u sekundi, što nije nimalo loše, ali je znatno manje od navedenih u specifikaciji. Smanjenje frejmrejta dovodi do povremenog seckanja i izraženijih trzaja prilikom pomeranja telefona tokom snimanja, ali je krajnji video razultat pristojnog kvaliteta i pri pregledanju na TVu ili računarau (za četiri inča ugrađenog displeja svakako je idealan).

Kuckanje/Dopisivanje

Za Sony Ericsson X10 stilus olovka vam nije potrebna – dovoljni su vam vaši prsti – ali ne poseduje opciju prepoznavanja rukopisa. Unos teksta je, međutim zahvaljujući ogromnom displeju i velikoj QWERTY tastaturi izuzetno komforan i lak, bez obzira u kom modu displeja kucali. Podržane su združene SMS, MMS i napredne mejl poruke, preko kojih možete razmenjivati bilo koju vrstu datoteka.

Androidova platforma nudi vrlo lepo sređeno i intuitivno korisničko okruženje i sam meni, pa je snalaženje u njemu brzo i prirodno i korisnicima koji se prvi put sreću sa ovim sistemom. Ima pun arsenal poslovnih aplikacija, od naprednog imenika, preko kalendara, liste obaveza, podsetnika i alarma, do Office i PDF podrške. Web pretraživanje je vrlo dobro i napredno, najviše zahvaljujući velikom displeju, ali je Flash integracija vrlo diskutabilna, tako da većinu Flash sadržaja gotovo uopšte nećete ni videti (imete je samo u YouTube i još nekim aplikacijama). Takođe, neka od apsurdnih ograničenja su microSD slot ispod baterije, izostanak video poziva i sekundarne kamere, nepotpuno iskorišćenje GPS risivera (zbog nedostajućeg softvera), kao i izostanak FM radija i pametnog biranja brojeva i pretraživanja poziva.
Na kraju, ipak moramo čestitati Sony Ericssonu, koji je uspeo da zadrži gotovo sve pozitivne strane Androida i potpomogne ga sopstvenim, vrlo korisnim i naprednim rešenjima. Ako ste poslovan čovek, odnosno korisnik koji svakodnevno koristi telefon u poslovne svrhe i od njega tražite izdržljivost, veliku brzinu obrade podataka, kao i napredne servise, onda ste na dobrom putu izbora. Dodamo li tome neprevaziđenu multimedijalnu komponentu na Androidu i oduzmemo prethodnopomenute mane, dobijamo još zanimljiviji i slađi izbor. Hoćete li pasti na šarm X10?!

Veoma nas svidelo što X10 ima hardverske tastere

Ocene

  • Dizajn: 10
  • Upotreba: 9
  • Karakteristike: 8
  • Kvalitet poziva: 10
  • Cena: 9

Ukupna ocena: 92%

 

Leave a Reply