Sony Photography 2015
Mobile

“Sony Photography 2015” nagrade najboljim fotografima mobilnim telefonom

Dobitnici otvorene i omladinske nagrade zajedno sa inauguracionim dobitnikom u kategoriji fotografije mobilnim telefonom predstavljeni su danas na najvećem svetskom takmičenju u fotografiji, Sony World Photography nagradama.

Izabrani sa četiri strana sveta i pokrivajući širok dijapazon tema, pobednici otvorenih, omladinskih i nagrada u kategoriji fotografije mobilnim telefonom selektovani su među 96,000 prijava za Sony World Photography nagradu 2015. godine.

Sony Photography 2015

Sony Photography 2015

Dostignuća svakog od 14 dobitnika su izvanredna ne samo u odnosu na konkurenciju sa kojom su se suočili već i na osnovu činjenice da ovi pobednici nisu profesionalni fotografi već jednostavno individue zaljubljene u fotografiju. Najmlađi pobednik fotograf je Stefani Anjo iz Velike Britanije koji ima samo 14 godina, dok se poreklo ostalih dobitnika širi od Meksika do Malezije.

Pobednici otvorenog i omladinskog takmičenja izabrani su na panelu stručnjaka koji je vodio Sem Barzilej, kreativni direktor United Photo Industries. Dobitnik izabran u kategoriji fotografije mobilnim telefonom određen je na osnovu javnog glasanja na World Photography Organisation sajtu. Takmičenje u ovoj kategoriji predstavljeno je prvi put na Sony World Photography nagradama 2015. godine u cilju priznavanja činjenice da je povećana dostupnost poslednjim tehnologijama kamere u sklopu mobilnih telefona dala mogućnosti i kreativnu slobodu fotografima.

OTVORENO TAKMIČENJE

Pobednici za jednu najbolju fotografiju iz svake od deset Otvorenih kategorija su:

 • Arhitektura – Armin Apel, Nemačka
 • Umetnost i kultura – Hektor Munjoz Huerta, Meksiko
 • Enhanced – Antoni Krosfild, Velika Britanija
 • Slabo osvetljenje – Nick Ng Yeow Kee, Malezija
 • Priroda i divljina – Antoan Veis, Švajcarska/Luksemburg (dvojno državljanstvo)
 • Panorama – Norman Kvin, Velika Britanija
 • Ljudi – Saleh Rozati, Iran (živi u Austriji)
 • Osmeh – Vilson Li, Hong Kong
 • Split Second – Hajme Massieu, Španija
 • Putovanje – Jasen Georgiev, Bugarska

 

OMLADINSKO TAKMIČENJE

Za fotografe od 19 godina i mlađe ocenjene na osnovu jedne fotografije, tri dobitnika u okviru Omladinske kategorije su:

 

 • Kultura – Beatris Mota da Roša, Portugal (15 godina)
 • Okruženje – Jong Lin Tan, Malezija (19 godina)
 • Portreti – Stefani Anjo, Velika Britanija (14 godina)

 

TAKMIČENJE FOTOGRAFIJA MOBILNIM TELEFONOM

Nagrada dodeljena fotografu koji je napravio najbolju fotografiju koristeći kameru mobilnog telefona, inauguracioni pobednik i ostali dobitnici su:

 • Pobednik – Turi Kalafato, Italija
 • Drugo mesto – Janos M Šmit, Mađarska
 • Treće mesto – Ako Salemi, Iran

Pobednička fotografija izabrana je na osnovu 6,718 glasova publike na sajtu World Photography organizacije. Prijave za kategoriju fotografija mobilnim telefonom bile su otvorene samo četiri nedelje i tokom ovog perioda primljeno je preko 10,200 fotografija. Uži izbor od 20 fotografija izabran je na panelu stručnjaka iz industrije fotografije i javnost je imala samo jednu nedelju na raspolaganju da odabere pobednika. Tokom tog perioda pristiglo je preko 15,200 glasova.

 

NAGRADE

Svi pobednici Otvorenog, Omladinskog i takmičenja u kategoriji fotografije mobilnim telefonom osvojili su najnoviju Sony opremu za digitalnu fotografiju i Xperia pametni telefon dok će njihove fotografije biti prikazane u čuvenom Somerset House-u u Londonu kao deo izložbe Sony World Photography 2015 nagrade od 24. aprila do 10. maja.

Otvorena i Omladinska kategorija će se sada takmičiti za nagrade Open Photographer of the Year i Youth Photographer of the Year, koje će biti objavljene na Sony World Photography Awards gala ceremoniji 23. aprila u Londonu. Pobednici će biti selektovani među dobitnicima iz 13 kategorija. Sveukupni pobednici Open and Youth takmičenja kao i dobitnik nagrade za fotografiju mobilnim telefonom prisustvovaće ceremoniji na kojoj će pobednik sveukupne Open kategorije primiti novčanu nagradu u iznosu od $5,000 (USD)

Leave a Reply