Mobile

Sony Xperia Play kao miks Androida i konzole Sony PSP

Nova platforma za prenosno igranje iz Sony Ericssona sukobiće se uskoro sa PSP Vitom. Teško da će moći pored ove nove Sonijeve konzole da pronađe svoje mesto pod suncem.

Sony Ericsson Xperia Play zanimljiva je kombinacija konzole PlayStation Portable i pametnih telefona Android. Od PSP-a uzeo je kontrolni sistem smešten ispod tastature, dok je od Androida pokupio sve najbolje od operativnog sistema 2.3. Kako stvar funkcioniše u praksi?

Pošto smo o Androidu već pisali više puta, koncetrisaćemo se na igre. Da biste počeli da se igrate, treba prvo da otvorite kliznu igračku tastaturu (konzolu) i automatski će se na ekranu prikazati korisnički interfejs za igre. Xperia Play ima na raspolaganju više od 60 igara, međutim, nisu sve instalirane, već imaju samo prečicu za preuzimanje. Nekoliko preinstaliranih igara nudi multiplejer način igranja putem Wi-Fi mreže ili preko 3G.

A gde su ekskluzive?

Koliko smo primetili, malo je ekskluzivnih igara za ovu platformu. Uglavnom je reč o optimizaciji igara za obogaćeni kontrolni sistem. Na telefonu smo zatekli igre Bruce Lee, Fifa 10, StarBattalion, Sims 3 i Tetris. Tu su i megapopularne igre Angry Birds i Tetris, koje se, nažalost, mogu igrati samo preko ekrana osetljivog na dodir.

Što se tiče igranja pomoću tastera, osećaj je vrlo sličan igranju na PSP-u. Komande su na sličnim pozicijama i jesu malo tvrde za naš pojam, ali to je individualna stvar. Tu su i dva analogna kontrolera, dva kruga od nikla, vrlo osetljiva u igri, koja oponašaju dve palice s PlayStation kontrolera. Bili smo malo sumnjičavi što se tiče tog rešenja, ali smo se brzo na njega navikli i bez problema pomerali Spajdermena ili letelicu u Star Battalionu. Važno je napomenuti da ove fizičke kontrole omogućavaju veću preciznost, jer ekran nije blokiran prstima – za razliku od ostalh Andorid telefona.

Xperia Play ima još jedan skriveni dragulj – može emulirati PS One! Igre smeštate na microSD karticu, jer su veličine i do 500 MB. Ukoliko imate problema s rezolucijom zbog formata 4 : 3 ili 16 : 9, postoji mogućnost promene njegovog formata: full screen, normal i zoom. PS One naslovi iskorišćavaju pun potencijal PlayStation kontrola, pa igranje starih igara u pokretu može pružiti potpuno novo iskustvo.

Xperia Play je spravica koja može biti dobitna kombinacija. Pokreće ga trenutno najpopularniji operativni sitstem, a pritom ima i PlayStation kontrole. Da bi stvar u uspela, potrebne su i ekskluzivne igre, a to je ono što će biti najteže obezbediti. Ukoliko Sony Ericsson uspe, ovo će biti hit. Ako ne…

Leave a Reply