Mobile

Sony Xperia Z kao best-buy

Sony Xperia Z je vanserijski uređaj. U to nema sumnje. Kombinujući izgled, snagu i opciju savremene 4G konekcije, Sony Xperia Z je jedan od najimpresivnijih Android telefona u ovom momentu. Kažemo namerno telefona, jer sa ekranom od 5 inča, Xperia Z čvrsto stoji na stavu da je to granica do koje telefoni mogu ići.

Postoji dosta sličnih konkurentskih uređaja, ali često su dijagonale njihovih ekrana iznad ove. Ako to ne uzmemo kao manu, onda možemo reći da je Sony Xperia Z gotovo bezgrešan uređaj i verovatno jedan od najboljih telefona koje je Sony ikada napravio. I kako se radi o modelu iz prošle godine, treba uzeti u obzir njegovu smanjenu cenu, a trenutno se Xperia Z može nabaviti za samo 330 € u online prodavnici KUPItel.com (a ovde telefon možete birati između crnog, belog i ljubičastog kućišta po istoj ceni).

xperia-z-1

Sony Xperia Z dizajn

Dizajn je striktno moderan i sa velikom dozom ukusa. Umesto zaobljenih ivica i stilskih promašaja kada neki proizvođači pokušavaju da stvore telefone ovalnog oblika, Sony ima drugačiju filozofiju. Sony Xperia Z ima pomalo monolitan izgled. U isto vreme ovaj telefon izgleda i megalomanski i prelepo, što je oproban recept za ostavljanje pozitivnog utiska na oko posmatrača.

xperia z Sony Xperia Z detaljno

Sony Xperia Z ima taj toliko privlačni staklenasti izgled, kako napred, tako i pozadi. I dok je to lepo sa jedne strane, sa druge stvara manji problem jer je površina idealna za ostavljanje otisaka, pa ćete morati često da brišete telefon. Sa 7,9mm u struku Sony Xperia Z je veoma tanak uređaj. Mađutim, njegova težina od 146g nije baš u kategoriji najmanjih, ali ne i tolika da će vam skidati pantalone ako telefon držite u džepu. Sony je za kraj ivice telefona obložio svetlucavom plastikom što pojačava dobru estetiku telefona.

Poseban specijalitet koji Sony Xperia Z krije jesu prekriveni bočni otvori za nekoliko vrsta konekcija. To je urađeno kako bi se telefon zašttio od prodora vode i prašine.

Xperia Z in water Sony Xperia Z detaljno

xperia z 2 Sony Xperia Z detaljno

Sony Xperia Z ekran

Telefon poseduje veoma, veoma dobri TFT 5-inčni ekran, koji daje zaista sjajne boje, pune živosti, a u isto vreme poseduje fantastičnih 443 piksela po inču, što je među najboljim rezultatima u ovom trenutku. O čistoći ekrana ne treba previše trošiti reči. Slika je toliko dobra da se može porediti sa onom koja se prikazuje na nekom uređaju najviše moguće rezolucije. Pikseli golim okom nisu vidljivi. Najveća zamerka može da ide na dušu samih ikonica koja pomalo deluju razvodnjeno, ali to su samo sitnice.

8579902097 78012ea7dc z Sony Xperia Z detaljno

Sony Xperia Z specifikacija i performanse

U telu ovog dopadljivog telefona kuca srce u ritmu od 1,5GHz. Radi se o quad-core procesoru podržanog sa 2GB RAM-a. To ga čini jednim od najbržih telefona na tržištu i čini se da samo dva, tri telefona mogu postići bolje rezultate od ovog ovde. Sva ta snaga idealna je da se iskoriti za neku video igru ili zahtevnu aplikaciju. Ne bi trebalo ovaj telefon shvatiti bezgrešnim jer se s vremena na vreme dogodi poneki kraći zastoj, ali to je više izuzetak nego pravilo i dobro je dok je tako.

8519972932 42120c0328 z Sony Xperia Z detaljno

8610086556 67b4bbee0e z Sony Xperia Z detaljno

Sony Xperia Z kamera

Sony ne štedi na pikselima. Takva je situacija i ovde. Sony Xperia Z nudi odličnu kameru od 13,1MP. Često se događa da kamera sa dosta MP ne daje očekivane rezultate, ali to ne dotiče Xperia-u Z. Kamera pravi fantastične fotografije, bez obzira na nivo osvetljenja.

Prisutne su uobičajene opcije, uklučujući optičku stabilizaciju i HDR. Za one koji ne vole preterano da eksperimentišu tu je opcija Super Auto, koja omogućava automatsko prilagođavanje sredini i brzo “hvatanje” fotki. Pohvalno je i to što je HDR dostupan i u video modu, pa se dobijaju pomalo nestvarno dobri video zapisi.

8608978331 246aab2757 z Sony Xperia Z detaljno

Sony Xperia Z baterija i memorija

Dolazimo do dela gde je Sony verovatno najviše podbacio. Imajući u vidu da 5-inčni full HD ekran troši struju kao da mu je to poslednje što će uraditi, postavlja se pitanje zbog čega je ugrađena baterija od svega 2330mAh, koja je tokom prosečne upotrebe dovoljna za svega 4,5 sati. Nešto je bolja situacija tokom razgovora, pa Sony Xperia Z obezbeđuje oko 14 sati telefoniranja.

Sony je očigledno bio svestan kada je ovo radio pa je stoga uveo tzv. Stamina mod, koji automatski gasi sve aktivnosti telefona kada je ekran izgašen. To donosi određene rezultate, pa Sony Xperia Z dogura do kraja dana, odnosno do jutra. Ova opcija dobra je tokom večeri kada se telefon manje koristi, ali tokom dana nije preporučljivo da pogasite sve aktivnosti telefona, pa je zato moguće podešavanje ove opcije prema sopstvenim potrebama.

8610087830 3957624851 z Sony Xperia Z detaljno

Sony Xperia Z zaključak

Ovaj telefon nudi specifikaciju i performanse o kakvim sanjaju zaljubljenici u ove mobilne uređaje. Sony Xperia Z nudi sve što pametni telefoni s početka ovog veka mogu ponuditi. Sa moćnim procesorom, i više nego dovoljnom količinom RAM memorije, sjajnom kamerom, 4G konekcijom, izdašnom (a još i proširivom) memorijom Sony Xperia Z daje osećaj da je sve moguće. Šlag na tortu daje dobro poznata činjenica da svu tu naprednu tehnologiju Sony čuva u dopadljivom kućištu zašićenom od vode i prašine.

Sony Xperia Z je jedano od najvećih imena koja su se pojavila tokom prošle godine. Zahvaljujući svom HD ekranu od 5 inča, ovaj telefon otvara arenu u kojoj će se boriti protiv HTC-a One X ili Samsung-ovog Galaxy-ja S3. U toj borbi sasvim sigurno od pomoći će biti NFC i HDMI konekcije, dok je nedostatak nešto starija verzija Android-a, koja pomalo kvari gotovo euforični utisak o ovom telefonu.

Leave a Reply