Mobile

Sophos izveštava o prvom iPhone crvu

iPhone korisnici u Australiji su ovog vikenda bili “oči u oči” sa prvim crvom napisanom za Apple-ove mobilne uređaje. iPhone virus, nazvan “Ikee“, menja pozadinsku sliku na telefonu i to sa slikom pevača iz 80-tih Rick Astley, a zatim traži druge iPhone uređaje na mreži kako bi se proširio.

Haker je ostavio i poruku na fotografiji Rika i to u skladu sa naslovom njegovog velikog hita: “ikee is never going to give you up”.

Ikee worm ne može da nanese štetu većini korisnika iPhone-a. U opasnosti su samo oni korisnici koji su “otključali” svoj telefon i pokrenuli Unix aplikaciju SSH (Secure Shell) sa podrazumevanom lozinkom “alpine,” koja je još uvek u upotrebi. Aplikacija dozvoljava da se korisnik poveže sa iPhone-om preko Interneta, i zato instaliranje ovog softvera uz podrazumevanu lozinku predstavlja isto što i otključavanje “zadnjih vrata” na PC računaru. “Ukoliko imate dekodiran iPhone, promenite vašu SSH lozinku odmah,” savetuje i insistira Paul Ducklin, direktor tehnologije za Azija Pacifik region pri Sophos-u.

Ikee virus napisao nezaposleni programer od 21 godinu Ešli Tauns iz Wollongonga u Novom Južnom Vejlsu. Po njegovim rečima, on je želeo da naglasi koliko je važno da korisnici promene podrazumevanu lozinku na iPhone-u, posebno ako koriste SSH. “Nisam razmišljao o pravnim posledicama zbog objavljivanja koda, tako da sam očigledno bio veoma naivan”, dodao je Tauns.

Srećom, Ikee crv nije naročito destruktivan za korisnike i kao i većina “modernog” malvera ne radi ništa osim što upozorava korisnike na bolju zaštitu. Međutim zaraza se veoma brzo širi. Kada crv ubaci sliku Rika Estlija na radnu površinu telefona, on zaustavlja SSH sistemsku uslugu i počinje preko Interneta da traga za drugim ranjivim telefonima. Stručnjaci za bezbednost još uvek nisu naveli koliko telefona je dosada zaraženo crvom Ikee. Infekcija je sa sada potvrđena u Australiji (na mrežama Vodafone Australia, Optus i Telstra) i prema nezvaničnim podacima i na Tajlandu i Japanu.

Stručnjaci za bezbednost su već neko vreme upoznati sa ovim propustom u iPhone-u. Prošle nedelje, jedan haker iz Holandije je počeo da upada u telefone koji su iz ovog razloga bili ranjivi i od svakog od korisnika tražio po 5 evra da bi im dostavio uputstva za rešavanje problema.

Leave a Reply