roming-eu
Mobile

Srbija, Makedonija i Crna Gora za niže cene rominga u EU

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, zajedno sa ministrom za informaciono društvo i državnu upravu u Vladi Republike Makedonije Ivom Ivanovskim i potpredsednikom Blade Crne Gore i ministrom za informaciono društvo Vujicom Lazovićem,  potpisao je danas u Skoplju zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji kojim se predlaže snižavanje cena rominga za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore koji koriste usluge mobilne telefonije prilikom boravka u zemljama Evropske unije.

roming-eu

Pismom ministara Ljajića, Ivanovskog i Lazovića se konkretno predlaže proširenje primene EU Uredbe o romingu na tri zemlje potpisnice ove regionalne inicijative. Ovom Uredbom, koja je na snazi od 1. jula 2012. godine,  smanjuje se razlika između nacionalnih i roming tarifa u zemljama Evropske Unije. U skladu sa odredbama ovog dokumenta, dogovorene cene rominga u zemljama EU biće dalje snižavane u narednim godinama.

 Primena Uredbe EU o romingu na Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru donela bi direktnu korist našim građanima kroz značajno sniženu cenu rominga, a svakako bi doprinela i povećanju ukupnog telekomunikacionog saobraćaja.

Trojica ministara su se saglasila i da u septembru u Crnoj Gori bude potpisan trilateralni memorandum o saradnji u oblasti telekomunikacija i informaciono – komunikacionih tehnologija, koji će stvoriti prostor za dalje unapređenje odnosa Srbije, Makedonije i Crne Gore u ovim privrednim granama.

Leave a Reply