Internet · Mobile

Švedska i Norveška uvode 4G mrežu: 10 puta brži mobilni internet

4G brzine i kapacitet mobilnog Interneta omogućuju web, online igranje, umrežavanje i razmenu medijskih sadržaja, te video konferencije u relanom vremenu

Tkom 2010. godine TeliaSonera planira da svojim korisnicima ponudi 4G pokrivenost u 25 najvećih jedinica lokalne samouprave u Švedskoj, te u 4 jedinice u Norveškoj, uključujući Oslo. Ericsson je izabran za jedinog isporučitelja zajedničke jezgrene mreže, kao i za osiguravanje LTE radio pristupa.

Nordijska regija koja je tradicionalno predvodnik telekomunikacijskog razvoja će uz navedenu implementaciju 4G/LTE, ponovno predvoditi i na području najsavremenijih komunikacionih tehnologija. Ovo će korisnicima usluga TeliaSonere ponuditi novu generaciju širokopojasne mreže sa bežičnim pristupom interaktivnim uslugama sa velikim zahtevom na kapacitet poput weba, online igranja, umrežavanja i razmene medijskih sadržaja, te video konferencije u realnom vremenu.

TeliaSonera je nedavno, prva u svetu, lansirala najopsežniju LTE uslugu u Stockholmu, koju je omogućio Ericsson. Ericsson je do sada potpisao LTE ugovore sa 4 velika operatora: kompanijama Verizon Wireless i MetroPCS u SAD, NTT DoCoMo u Japanu, te TeliaSonera u Švedskoj.

Ericsson nastavlja svoje pionirske poduhvate na polju bežične tehnologije, te predvodi razvoj LTE. Zajedno sa operatorom NTT DoCoMom, Ericsson je pokrenuo LTE standardizaciju u međunarodnom standardizacijskom telu 3GPP još 2004. godine, te daje veliki doprinos radu ovoga međunarodnog tela. Ericsson takođe drži oko 25 posto najbitnijih patenata za LTE, što ga čini najvećim vlasnikom patenata na ovom polju.

Leave a Reply