Mobile

Telefon kontrolisan pogledom

Kompanija iz Kopenhagena osmislila je softver koji omogućava korisnicima da pogledom kontrolišu mobilne telefone.Taj izum bi mogao bi da izazove pravu revoluciju u korišćenju elektroniskih čitača knjiga i telefona.

Zamislite da sledeći put kada poželite da otključate svoj ajfon, to uradite pogledom. Danska kompanija The Eye Tribe to je učinila mogućim. Ona je razvila program za kontrolu uz pomoć pogleda, koji koristi infracrvenu tehnologiju. „Mi projektujemo infracrvenu svetlost prema oku, a odraze sakuplja infracrvena kamera. Imamo program koji može veoma precizno da kaže gde gledate u ekran. I to pomaže kontroli uz pomoć pogleda“, objašnjava Alstrup Johansen, jedan od četvorice doktora nauka sa Univerziteta u Kopenhagenu koji učestvuje u razvoju programa. Ovog avgusta oni su sakupili 615.000 evra od privatnih investitora kako bi napravili prototip.

Johansen i njegove kolege veruju da je kontrola uz pomoć pogleda i pokreta sledeća velika stvar –  koja sledi posle kontrole dodirom, što je sada već standard kada je reč o mobilnim telefonima. Program opisuje kao „dodatni“ način kontrole i kao korak ka još „pametnijim“ uređajima. On kaže da bi to moglo da suštinski promeni način igre, zabave, pa čak i učenja. „Zamislite elektronsku knjigu koja automatski okreće novu stranu, zato što tačno zna kada ste pročitali celu stranu, zamislite telefon koji zna da ste to vi kada gledate u njega, a kada gledate u stranu, može da se isključi“, ilustruje Johansen. „Kada igrate neku igru, ona će znati gde je tačno usmerena vaša pažnja. Tako možete stvoriti neverovatne i još zabavnije igre.“

Moguće štetne posledice

Međutim, postavlja se pitanje šta je sa štetnim efektima kao što je naprezanje očiju. U Centralnom udruženju optičara u Nemačkoj poručuju da, pošto tehnologija još nije ispitana, nije poznato ni kakav uticaj može imati. Doktor Tomas Liška, oftalmolog na Univerzitetskoj klinici u Hamburgu, kaže da obasipanje očiju infracrvenim zracima može da izazove komplikacije. „Poznato je bez ikakve sumnje da infracrveni zraci mogu da oštete očna sočiva. I pošto se sve više vremena provodi pred mobilnim uređajima, vreme izlaganja takvim zracima je kritično“, objašnjava Liška. Prema njegovim rečima, neophodno je da se izlaganje ograniči kako bi se izbegli nepotrebni rizici. „Eksperimenti bi morali da pokažu da dugo izlaganje dozi koju emituju ti uređaji nema nikakve štetne posledice“, naglašava Liška.

Alstrup Johansen, međutim, kaže da se oči  ne naprežu ako samo gledate u uređaj na prirodan način. „Ali ako želite još direktniju kontrolu, na primer ako igrate igru u kojoj ciljate, to je naravno nešto na šta nismo navikli. U nekim slučajevima, postojali bi načini da trenirate sebe da koristite kontrolu pogledom, kada to nije prirodno“, navodi Johansen. Kompanija iz Kopenhagena vidi kontrolu pogledom kao dodatak drugim vrstama kontrole uređaja, kao što je kontrola glasom, koja već postoji na tržištu, sa različitim stepenom uspeha.

Od patenta do stvarnog korisnika

The Eye Tribe želi da njihova tehnologija postane sveprisutna. Zbog toga su i izbacili besplatne komplete softvera, kako bi podstakli programere da prave aplikacije koje bi koristile ovu tehnologiju. „Verujemo da je kontrola pogledom jednistvena tehnologija od koje mogu da imaju koristi ljudi širom sveta. Želimo da svi imaju pristup ovoj tehnologiji“, kaže Johansen. U kompaniji kažu da će zarađivati od prodavanja licenci proizvođačima.

Ali pred njima je velika prepreka, da ubede velike kompanije kao što su Epl i Samsung, da u narednu generaciju svojih uređaja uključe komponente koje su neophodne za kontrolu pogledom. „Potrebno je da oni naprave neke sitne izmene na svojim uređajima, ali vidimo da postoji veliko interesovanje na tržištu za prirodnu kontrolu, tako da mislim da je definitivno moguće“, optimista je Johansen. U kompaniji nisu hteli da otkriju svoju tajnu strategiju za to. Ali ukoliko kontrola pogledom postane sledeća velika stvar u mobilnoj telefoniji, onda će ajfon dobiti sasvim novo značenje. (izvor:DW)

One thought on “Telefon kontrolisan pogledom

  1. Aca

    Још само када би то функционисало код особа које носе наочаре. Питање је и шта је са онима који носе контактна сочива.

    Баш ме занима како ће да се разликује обично гледање у неко поље и потом евентуална активација поља. Другим речима, каква ће бити разлика између гледања на пример у “тастер” Off и његовог “притискања”?

Leave a Reply