Mobile

Telefon sa procesorom PC-ja

Zaista je neverovatno kojom brzinom tehnologija napreduje. I dok prosečan laptop računar, a da ne govorimo o netbuk računarima, ima jedva nešto preko 2 GHz, na tržištu nas uskoro očekuje telefon sa procesorom brzine tačno 2 gigaherca. Samsung se, naravno prvi upustio u borbu sa usklađivanjem hardvera za tako ozbiljan posao, a prikazane su i prve slike procesora, kao najava nečeg veoma ozbiljnog i uskoro dostupnog.

Visoki zvaničnik Samsunga, koji je ostao neimenovan, objasnio je da je u pitanju Dual Core 2 GHz procesor, koji je vrlo lako mogao biti jednojezgarni procesor duplo bržeg radnog takta, ali je zbog potrošnje energije (autonomije baterije) izbor pao na Dual Core 2 GHz umesto Single Core 4 GHz procesor. Prvi smartfoni sa ovim procesorom očekuju nas već početkom naredne godine, kada na tržište stižu i Windows Phone 7 Nokia telefoni.

Samsung mobile planira da Exynos-brand procesore, kojem i ovaj Dual Core pripada, ponudi i drugim proizvođačima po vrlo primamljivoj ceni, što bi dovelo do ubrzanog razvoja superbrzih smartfona. No, sačekajmo početak 2012. i prvi 2-GHz-ni Samsung, pa ćemo suditi o uspehu ili onom drugom. MI2Mobile

Leave a Reply