Mobile

Telekom Srbija predstavio aplikaciju “Niš priča”

Obilaskomlokacija na Tvrđavi, uz podsećanje na njihove graditelje i istorijat, kompanija Telekom Srbija i Turistička organizacija Niša predstavili su besplatnu aplikaciju za mobilne uređaje „Niš priča“koja će posetiocima približiti najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti ovog grada. Telekom Srbija je razvio ovu aplikaciju uz primenu koncepta „proširene stvarnosti“ (Augmented Reality), koja omogućava da se na jednostavan i zabavan način dobiju osnovne informacije o 50 lokacija u samom Nišu i obližnjim ambijentalnim celinama.

nis prica

Primenom koncepta „proširene stvarnosti“ možemo u svakom trenutku, ma gde se nalazili, pronaći građevine u našoj neposrednoj blizini i saznati pojedinosti o njihovoj nameni, graditeljima ili zanimljive, a manje poznate istorijske činjenice. Potrebno je samo kameru pametnog telefona usmeriti na objekte u blizini kako bi se otvorio niz kratkih priča o gradskim znamenitostima. Aplikacija poseduje i audio vodič koji otpočinje naraciju čim posetilac odabere željenu lokaciju. Na taj način, korisnici mogu da se usredsrede na arhitekturu građevina i spomenika, na njihove detalje, a ne samo na ekran telefona. Isto tako, većina lokacija sadrži i fotografije iz ranijih perioda koje prikazuju nekadašnji izgled znamenitosti kao i fotografije starog Niša.

 „Želeli smo da na jedinstven i zanimljiv način predstavimo ovaj grad svima koji žele bolje da ga upoznaju. Verujemo da smo dali novi smisao korišćenju mobilnih aplikacija, danas nezaobilaznih u mnogim svakodnevnim aktivnostima, i učinili da grad na neki način sam progovori o svojim znamenitim ličnostima i građevinama. Nadamo se da će svim posetiocima, pogotovo onim iz inostranstva, pružiti mnoštvo novih informacija koje će obogatiti njihov boravak u Nišu“, rekao je Viktor Štrbac, PR menadžer Telekoma Srbija.

Aplikacija „Niš priča“ izuzetno je jednostavna za korišćenje. Nakon preuzimanja aplikacije, posetilac može da bira da li će u obilazak znamenitosti krenuti koristeći koncept „proširene stvarnosti“, kako bi posetio lokacije u svojoj neposrednoj blizini, ili će se osloniti na unapred određene rute ucrtane na mapi grada. Devet ruta, koje povezuju lokacije u smislene istorijske i ambijentalne celine, vode posetioca kroz burnu prošlost i živopisnu sadašnjost Niša, grada u kojem je prvo naselje nastalo pre četiri hiljade godina.

„Turistička organizacija Niša kontinuirano radi na poboljšanju i promociji turističkih sadržaja našeg grada, sa ciljem da se boravak turista produži bar za koji dan više. Zahvaljujući saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, Niš svojim gostima, putem pametnih telefona, donosi potpuno novi doživljaj upoznavanja trećeg po veličini grada u Srbiji. Uveren sam da će aplikacija ’Niš priča’ učiniti da brojni turisti saznaju mnogo više o našem gradu i da će ih podstaći da obiđu i ona mesta koja bi inače propustili“, izjavio je Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša.

Lokacije obuhvaćene aplikacijom „Niš priča“ su: Arheološka sala, Spomenik Konstantina Velikog, Ranovizantijska grobnica, Saborna crkva Svete Trojice, Tvrđava, Hamam, Ćele kula, Sinagoga, Jevrejsko groblje, Česma na Trgu Kralja Milana, Oficirski dom, Niška banja, Narodno pozorište, Lapidarijum, Ulica iz doba Justinijana Prvog, Latinska crkva i mnoge druge.

Aplikacija „Niš priča“ deo je šireg projekta Telekoma Srbija pod nazivom „Grad priča“, koji je već obuhvatio Beograd i Novi Sad, čiji je cilj primena inovativnih rešenja u oblasti turizma i unapređenje turističke ponude u Srbiji. Dostupna na srpskom i engleskom jeziku, aplikacija se može besplatno preuzeti sa Google Play-a i App Store-a za dva najzastupljenija operativna sistema za mobilne uređaje.

Leave a Reply