Mobile · Operateri

Telenor br. 1 po održivosti u sektoru mobilnih telekomunikacija

Telenor je drugu godinu zaredom osvojio prvo mesto po održivosti u sektoru mobilnih telekomunikacija na osnovu indeksa održivosti Dau Džons (Dow Jones Sustainabily Index – DJSI). U konkurenciji 17 kompanija koje se bave mobilnim telekomunikacijama, Telenor je zauzeo vodeće mesto u pogledu kombinovanog učinka na osnovu niza ekonomskih, društvenih i ekoloških kriterijuma. U izveštaju se, međutim, navodi da se kompanija suočava sa novim izazovima u svom lancu nabavke.
Ovo je sedma godina kako Telenor zauzima visoko mesto po indeksima održivosti Dau Džons. Ovi indeksi pokazuju koliko dobro kompanije posluju na osnovu 98 detaljnih pitanja o ekonomskim, društvenim i ekološkim aspektima održivosti. Ovo je najsveobuhvatnija godišnja analiza trendova održivosti i učinka u pogledu korporativne održivosti na svetu. Istraživanje je zasnovano na obimnoj internoj i eksternoj dokumentaciji.
Dugoročna ulaganja u održivost
Telenorov uspeh je rezultat stalnih napora usmerenih ka poboljšanju učinka u oblasti korporativne odgovornosti na nivou cele grupacije. „Drago nam je što DJSI prepoznaje naša dugoročna ulaganja u unapređenje održivosti celokupnog poslovanja kompanije“, kaže Hilde Tone, potpredsednica za komunikacije i korporativnu odgovornost.
Analiza je obuhvatila širok spektar nefinansijskih aspekata našeg poslovanja. Ukupan rezultat odražava činjenicu da je, uprkos tome što postoje oblasti koje treba da unapredimo, Telenorov ukupan učinak u pogledu održivosti povoljan u poređenju sa konkurencijom.
Poboljšanja potrebna u učinku lanca nabavke
U DJSI izveštaju se naglašava da Telenor treba još da radi na obezbeđivanju održivosti lanca nabavke, uz rezultat od 51 posto (u poređenju sa industrijskim prosekom od 49 posto). Ovaj rezultat je u skladu sa Telenorovim sopstvenim analizama i mi ulažemo veliki trud u unapređenje standarda za dobavljače i naših procedura za praćenje učinka održivosti lanca nabavke.
Prepoznavanje društvenih i ekoloških inicijativa
Ova analiza je istakla nekoliko oblasti u kojima je učinak Telenora najveći među kompanijama za mobilne telekomunikacije. Posebno dobre rezultate smo ostvarili u društvenoj dimenziji.
DJSI je prepoznao naše napore u obezbeđivanju dodatnih prednosti mobilnih komunikacija, kao što su naš projekat pod nazivom „Empowerment Through Access“, koji je osvojio 78 posto u odnosu na industrijski prosek od 27 posto za digitalnu inkluzivnost, i pozitivan uticaj mobilnih komunikacija na ekonomiju u zemljama sa niskim prihodima (88 odsto u odnosu na industrijski prosek od 27 odsto za uticaj telekomunikacija), kao i naša strategija korporativnog građanina i filantropije (79 odsto u poređenju sa 32 odsto). Takođe smo posebno dobro ocenjeni u kategoriji strategije u pogledu klime, gde smo dostigli 85 odsto u poređenju sa prosekom u industriji telekomunikacija od 25 odsto.

Rezultat zajedničkih napora cele grupacije

Telenorov uspeh je rezultat zajedničkih napora i rada zaposlenih u celoj Telenor grupaciji. Ovo priznanje pokazuje da iako još dosta toga treba da se uradi, naši napori u cilju ekonomskih, društvenih i ekoloških unapređenja daju rezultate.
‘’Želela bih da se zahvalim svima u Grupaciji koji su bili angažovani na ovom poslu. Ovo je važno priznanje koje potvrđuje da su rad i trud koje smo kao kompanija posvetili poboljšanju održivosti’ imali smisla’, rekla je Mai Oldgard, potpredsednica za korporativnu odgovornost.

Leave a Reply