china-mobile
Mobile

Test 4G mreže u Šangaju

Dugo očekivana eksperimentalna 4G mreža probno će biti puštena u rad 1. juna u Šangaju. Ova vrsta mobilnog interneta omogućava 20 do 50 puta brži protok od 3G mreže.

Podružnica kompanije Čajna Mobajl u Šangaju pozvala je 5.000 korisnika u tom gradu da testiraju nove 4G proizvode kao što su mobilni telefoni i mobilne kartice nove generacije TD-LTE.

Kompanija je izgradila 100 baznih stanica, koje pokrivaju unutrašnji gradski prsten, ali najavila je da će do kraja godine ceo grad biti pod 4G mrežom.

china-mobile

„Brzina preuzimanja podataka iznosiće 10 do 60 Mb po sekundi, dok je u današnjoj 3G mreži brzina oko 1Mb”, objavila je Čajna Mobil.

Ipak, najpopularniji telefoni u Kini, poput „samsung galaxy s 4″ i „iPhone 5″ ne podržavaju TD-LTE tehnologiju i ne mogu koristiti 4G.

Čajna Mobil za to ima rešenje, sa „Samsung”-om je već dogovoreno da svi novi modeli za kinesko tržište ubuduće podržavaju modernu tehnologiju, dok su pregovori sa „Apple”-om u toku.

Najveća kineska mobilna kompanija „Čajna Mobile”, koja ima 720 miliona korisnika, povećaće zbog 4G mreže kapitalan ulaganja za 50 odsto, tako da će ona dostići cifru od 190,2 milijarde juana(30,2 milijarde američkih dolara).

Leave a Reply