Google Android · Mobile

Test HTC Flyer

Tablet računari su definitvno u modi. Ima ih u reklama, na plažama, u kafićima a od septembra će ih učenici verovatno nositi i u škole. Idealne puškice? Razmislite o tome. Flyer je prvi tablet iz kompanije HTC a predstavljen je na sajmu telefona u Barsleoni. Tamo nismo smeli da ga pipnemo ni iz tuđe ruke a svi su naravno primetili dodatak koji do sada nije bio uobičajen na tabletima – olovka. Kako se niko do sada nije setio da ga isporučuje olovku u standardnom pakovanju?

Možda su svi mislili da je olovka pomalo pasé ali je HTC iskoristio priliku najbolje moguće. Ne samo da je zapakovao olovku u pakovanju zajedno sa futrolom već i potpuno prilagodio tableta olovci. Ali bez bojazni! Olovka ne služi za navigaciju već samo za crtanje i pisanje tako  da ćete sve operacije obavljati prstima po ekranu kao što ste i do sada navikli.

 

Kliknite na ekran olovkom i sve je spremno za crtanje.

Kada upalite Flajera odmah ćete videti da je funkcija olovke veoma važna. Pored tri standardna tastera za navigaciju pridodat je i četvrti za opcije olovke. Ovaj taster ne možete aktivirati prstom već samo olovkom. U njoj se krije opcije za izbor vrste olovke (hemijska, penkalo, marker, olovka, bojice…), veličinu i boju ispisa. Da biste počeli da crtate dovoljno je samo da pristisnete olovkom po ekranu. Napraviće se screenshot ekrana i po njemu možete crtati do mile volje.

Međutim, ukoliko želite da unesete neke beleške ili da nacrtate nešto na praznom papiru najbolje bi bilo da koristite softver EverNote. HTC je ovaj program izbacio na dekstop a radi se ustvari o servisu koji možete koristiti na svim mogućim platformama pošto se sve beleške čuvaju na internetu pa im možete pristupiti na bilo kom mestu. Npr. tokom sastanka zapišete olovkom šta se dešavalo na njemu a potom tim beleškama možete pristupiti i na PC-u ili na iPhone ili na Windows Phoneu. Veoma zgodno.

Probali smo i da otkucamo ceo tekst preko virtuelne tastature. Radi ali malo bole šake.

Pisanje olovkom je, iz očiglednih razloga, tvrđe nego na papiru ali ćete se privići. Osetljivost je odlična a zahvaljujući velikom izboru alatki možete nacrtati i umetničko delo – ako ste nadareni. Olovka ima i taster za brisanje pa ćete lako izbrisati brljotine. Napaja se tankom AAAA (4A) baterijom koju ne znamo gde ćete naći kada se istroši. Rad možete snimiti ne samo preko EverNotea već i kao screenshot ili ga podelite na Facebook, Twitter i druge društvene mreže. Velika je mana što Flajer ne prepoznaje rukopis – barem ne po defaultu. Neki programi na Marketu navodno dodaju ovu fuknciju ali mi nismo naleteli ni na jedan koji bismo vam preporučili.

A gde je đumbir?

HTC Flyer opremljen je ekranom od 7 inča rezolucije 1.024 x 600 piksela a pokreće ga poznata Android platforma. Mi smo se ponadali da će ga HTC opremiti najnovijom đumbir (Gingerbread) verzijom ali od toga nema ništa. Ipak, korisničko okruženje Sense je toliko doterano da ćete na prvi pogled pomisliti da se radi o verziji 3.0.

Lako ćete primetiti da je Flajer izuzetno brz što i nije čudno jer ga pokreće procesor na 1,5 GHz. Međutim, kada se memorija napuni i ukoliko ga ne gasite više dana i nedelja može doći do blagih usporenja. U tom slučaju potrebno je restartovai tableta. Čišćenje memorije obično daje slabe rezultate.

HTC Flyer je pravi uređaj za uživanje u online svetu. Sufrovanje je fantastično, komunikacija na društevenim mrežama je besprekorna kao i gledanje YouTube snimaka, slušanje online radio stanica i svega što vam padne na pamet. Ukoliko uživate u gledanju filmova, Flajer će vam biti idealna kompanjon.

Opremljen je s 32 GB memorije što je dovoljno mesta za smeštanje filmova u bilo kom formatu rezolucije 720p. Ekran od 7 inča je taman dovoljan za gledanje videa u avionu, busu ili u kafiću. Dobro se pokazao i kod pregleda PDF-ova pa ako volite da čitate knjige i časopise u elektronskom formatu – odlično će se u tome snaći.

Ima Sense za filing

HTC je prepoznatljiv po Senseu a ova verzija (2.1) je posebno prilagođena tabletima. Statusna linija nije više zakrivljena i može sada da primi pet ikonica. Virtuelnih ekrana ima osam i mogu se rotirati u krug s 3D efektom. Otljučavanje ekrana je takođe promenjeno i ovaj put je veoma funkcionalno jer možete direktno startovati odabranu aplikaciju. Ako prstom odvučete krug u prazan prostor ekran će se jednostavno otključati ali ako ga odvučete do neke ikonice, taj program će vam odmah biti na raspolaganju.

Em se puni, em stoji uspravno

Zanimljiv je i Dock Mode koji ćete koristiti kada želite od Flajera da napravite ukras u stanu. Ekran je uspravljen i non-stop uključen i na njemu preko cele površine se prikazuje vremenska prognoza, časovnik i i statusi sa Facebooka i Twittera. Ovo izgleda sjajno… šteta samo što dok košta 49 dolara.

Ako nećete iPad…

HTC Flyer jeste skup ali ovakve moderne džidža-bidže moraju da koštaju. U njemu je vrhunski procesor, ekran, memorija i baterija od čak 4.000 mAh koja drži par dana. Te stvari nisu jeftine. Ako želite tableta a ne želite iPad onda je ovo dobro rešenje – pogotovo ako ga uzimate uz Telenor paket za surfovanje.

Prednosti

  • olovka za crtanje i pisanje
  • brz procesor
  • Sense UI
  • Dobra autonomija

Mane

  • Slabiji kvalitet fotki
  • A gde je Android 3.0

Ocena: 91

Cena: od 12 x 2.750 dinara u Telenoru

izvor: Mobitech.rs

Leave a Reply