Mobile

Test Samsung Galaxy Ace S5830

Kakvu je samo Galaxy napravio pometnju! Samsungovi telefoni generalno su bili kvalitetni međutim falilo im je nešto što će dati vetar u krila. Bio je to Android koji je legao ko kec na jedanaest. Lansiran je Samsung Galaxy S – jedan od najuspešnijih i najprodavanijih telefona ove junžnokorejske kompanije. Međutim, došlo je vreme da se malo reciklira to čuveno ime da se pojavljuju prvi derivati za niži cenovni rang. Eto nama Samsunga Galaxy Ace S5830.

Iz ugla hardveraša

Kakve on ima sličnosti sa Galaxy S? Male. Više ima sa iPhoneom jer ova dva telefona izgledaju praktično identično s tim što je Ace malo manji. Iako je na stavci originalnosti pao, novi Samsung ipak izgleda odlično. Plastičan je ali čvrst – malo deblji ali ergonomičan. Na prednjoj strani naći ćete samo jedno hadversko dugme što je izgleda trend kod Androida koji nam se baš i ne dopada. Više nam se sviđa matori Desire i njegovi fizički tasteri sa kojima ste uvek sigurno kada ste ih pritisli.

Sa strane ćete naći microSD slot u koju ćete morati odmah da gurnete što veću karticu jer telefon poseduje svega 158 MB interne memorije. Pošto znamo da aplikacije za Android vole da se instaliraju gde im padne napamet, brzo se može javiti problem male količine memorije što znaju svi korisnici telefona HTC Wildfire.

Hoćete beli ili crni? Nama je beli lepši.

A s prednje strane, gde čuda, nalazi se ekran. I to osetljiv na dodir! U pitanju je klasičan panel osrednje rezolucije 320 x 480 piksela koji je tri svetslosne godine daleko od Samsungovih AMOLED ekrana koje viđamo na njihovim fensi proizvodima. Razumemo, ipak je ovo telefon za mase.

Poleđina telefona je uvek podložna nekim trendovskim zavrzlamama ali se Samsung ovaj put nije prevario već je iskoristio rešenje koje je najpraktičnije. Pozadina je hrapava što omogućava dobro držanje i sprečava klizanje u ruci ili na stolu.

Sa Svajpom na Fejs

Kucajte samo u položenom modu

Što se tiče same funkcionalnosti telefona, prvo smo se pozabavili kucanjem. Kako to obično biva na manjim telefonima, virtuelna tastatura je mala pa je gađanje tastera prilično nezgodan hobi. Potrebno je dosta vežbe a postavljanje telefona u landscape mod proširiće tastaturu u full QWERTY što donekle olakšava unos teksta. Ukoliko spadate u SMS manijake možda ne bi bilo loše da savladate tehniku Swype koja omogućava kucanje prelaskom prsta sa slova na slovo.

Acea pokreće procesor na 800 MHz što svakako nije najbrže rešenja na tržištu. Iako većina aplikacija radi bez ikakvih problema, pogotovo one bitne zaljubljenicima u socijalne mreže (Fejs, Tviter, Foursquare), primećuju se velika usporenja čak i pri običnim operacijama kao što je raspoređivanje ikona po ekranima. Igranje Angry Birdsa prouzrokuje dosta laga dok pokretanje grafički zahtevnih 3D igara kao što je Asphalt 5 nije moguće.

Multimedijalna zavrzlama

Surfovanje na integrisanom pretraživaču je zadovoljavajuće. Naravno, problem nije u browseru već u manjem ekranu pa je preglednost dosta smanjena. Iako telefon pokreće Froyo (Android 2.2), browser ne podržava Flash ali ipak i to je rezervisano za visoku klasu.

AllShare: Lepo zamišljeno ali nije za ovaj telefon

Što se tiče multimedije, Ace ni tu baš nije neki šampion. Naime, gledanje AVI fajlova nije moguće već je podrška svedena na MP4 format. Zanimljivo je da se Samsung odlučio da u telefon ove klase ubaci funkciju AllShare koja omogućava da strimujete media fajlove s Acea na neki kompatibilni WiFi uređaj iz razloga što telefon ne omogućava reprodukciju HD video sadržaja i prilično lošeg snimka sa kamere (320 x 240). Jedino zašta bi mogli koristiti ovu funkciju jeste muzika. Sama kamera nije čudo tehnike već se radi o senzoru od 5 megapiskela koji pravi fotke pogodne za online korišćenje.

Za koga je Ace?

Samsung Galaxy Ace S5830 svakako nije telefon za high-end korisnike već one koji prvi put ulaze u svet Androida. Njegove glavne mane su odsustvo AMOLED ekrana i spor procesor ali je time upravo ostavrena niža cena što ga čini pogodnim za veći broj kupaca.

Baterija traje jedan dan. Standarndo za Android

Prednosti

  • Pristupačna cena
  • Android 2.2 i TouchWiz 3.0 interface

Mane

  • spor procesor
  • mala količina memorije
  • ekran

Ocena: 80

Mobitech

Leave a Reply