iphone
Mobile

Time: Lista najboljih iPhone aplikacija

Proboj pametnih telefona otvorio je jedno sasvim novo tržište – mobilnih aplikacija. Telefoni su odavno prestali da služe isključivo za razgovore i kratke poruke, te se danas koriste za fotografije, surfovanje internetom, slušanje muzike i igranje igara. Magazin Time objavio je listu 50 najboljih aplikacija za iPhone za 2012. godinu, među kojima su planetarno popularni Angry Birds, Facebook i Shazam.

Evo i malog izbora najzanimljivijih sa liste:

Find My iPhone
Od svih aplikacija koje se mogu preuzeti sa App Storea, jedna koja bi trebala biti obavezna je Find My iPhone. Aplikacija instalirana na Apple uređaje (iPhone, iPad, MacBook itd) prati poziciju telefona, te je prikazuje na mapi, zbog čega se više nikada neće desiti da korisnici izgube telefon. A ako ste ga zatrpali ispod brda odeće ili između jastuka na trosedu, aplikacija može upaliti snažan alarm, čak i kada su zvukovi na telefonu ugašeni. Find My iPhone takođe pomaže ukoliko vam telefon bude ukraden, jer možete daljinski izbrisati sve privatne podatke sa njega.

Weather Underground
Ova aplikacija se razlikuje od drugih programa za vremensku prognozu, jer ima podatke od 22,000 meteoroloških stanica za potpuno lokalizovanje. Takođe ima mogućnost sedmične prognoze, te postavljanja temperatura na Google Mapu grada za preciznije merenje.

Kayak
Jedna od najkorisnijih internet stranica sada je dobila smanjenu, mobilnu verziju. Kayak omogućuje brzo i lagano pretraživanje avionskih kompanija za najbolje cene letova. Aplikacija takođe sadrži korisne putničke informacije kao broj letova i cene prtljaga.

Angry Birds
Čak i ako nikada niste igrali Angry Birds, sedili ste veoma blizu nekoga ko jeste – znali vi to ili ne. Najpopularnija mobilna igra u istoriji se mora imati, čisto iz principa, kažu u Timeu. Ukoliko ne znate o čemu je reč, evo kratkog opisa:

“Svinje su se zamerile pticama na neki način, a vi predstavljate ptice. Svetite se svinjama tako što lansirate ptice sa praćke i zabijate ih u građevine koje su svinje napravile da bi se zaštitile. Jednostavno i veoma zarazno.”

Allrecipes.com Dinner Spinner
Možda biste postideli Gordona Ramseya svojim kulinarskim sposobnostima, a možda više vremena provodite u restoranima nego u vlastitoj kuhinji. Ukoliko uživate u kuhanju, Allrecipes.com Dinner Spinner je aplikacija od neprocenjive važnosti. Omogućuje skupljanje i sortiranje recepata, uputstva za pripremu jela i slučajan izbor recepata.

ESPN ScoreCenter
Ukoliko morate propustiti važnu utakmicu, uz Score Center ćete biti u toku sa praktično svim sportovima koje možete zamisliti. Aplikacija pokazuje statistike, tabele i članke o utakmicama. Ukoliko nemate dovoljno vremena da često proveravate informacije putem aplikacije, možete podesiti alarm koji će vas upozoravati na promene na terenu.

Facebook
Na Facebooku ste celi dan, a imate iPhone. Zato, trebate imati Facebookovu iPhone aplikaciju, kaže Time.
Najnovija verzija se diči „bržim i punijim Facebook iskustvom“, te nudi pristup igrama, fotografijama visoke rezolucije, pretraživačem i novim Timeline dizajnom.

Shazam
Koncept Shazama je jednostavan i silan. Svaki put kada čujete pesmu na radiju ili u kafiću, možete upaliti Shazam i aplikacija će iskoristiti iPhoneov mikrofon da „čuje“ pesmu i pronađe tačan naziv numere, izvođača i tekst. Nakon toga, možete preuzeti pesmu i naučiti više o izvođaču, čime se rešava prastaro pitanje „Čija je ovo pjesma?“

Instagram
Besplatna aplikacija za deljenje fotografija omogućuje dodavanje retro filtera na vaše fotografije pre nego što ih podelite sa prijateljima na društvenim mrežama. Iako deluje jednostavno, servis ima preko 15 miliona korisnika.

Leave a Reply