Internet · Mobile

Trećina Srba koristi mobilni internet više od 6 sati dnevno

Kompanija Ericsson Srbija i Elektrotehnički fakultet u Beogradu sproveli su istraživanje na temu „Umreženo društvo”.

Više od jedne trećine ispitanika, reklo je da internet koristi svakodnevno između dva i četiri sata, a skoro 25% njih više od šest sati dnevno. Najčešće su onlajn kod kuće i na poslu, dok 33% anketiranih kaže da koristi mobilni internet u prevozu.

”Istraživanje, koje smo sproveli zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom, pokazalo je na koje načine će mobilne tehnologije i servisi pomoći građanima da unaprede svoje obrazovanje, poslovanje i same živote”, istakla je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing, strategiju i komunikacije.Deo istraživanja bio je posvećen uticaju mobilnih tehnologija na razvoj zdravstvenog i obrazovnog sistema u Srbiji. Gotovo 90% ispitanika je istaklo da želi mogućnost zakazivanja pregleda putem interneta ili mobilne aplikacije. Takođe, 70% njih smatra da će efikasnija upotreba ovih tehnologija i servisa omogućiti bolju komunikaciju između zdravstvenih ustanova.

U segmentu obrazovanja, 77% anketiranih navelo je da, posredstvom mobilnih tehnologija, želi slobodan pristup edukativnim materijalima, a 63%, kao prednost mobilnih tehnologija, istaklo je mogućnost povezivanja sa univerzitetima i školama širom sveta.

Istraživanje „Umreženo društvo“ sprovedeno je putem javno dostupne online ankete i u njemu je učestvovalo 1.839 ispitanika iz cele Srbije, starosne dobi od 18 do 65 godina, od kojih čak 57,6% ima visoko obrazovanje.

Leave a Reply