Google Android · Mobile

Trend Micro tvrdi da je Appleov iOS u prednosti nad Googleovim Androidom

Trend Micro poznati proizvođač  softverskih antivirus rešenja, tvrdi da je Appleov iOS u prednosti nad Googleovim Androidom, kada je reč o sigurnosti operativnig sistema namenjenih mobilnim uređajima. Steve Chang, predsednik uprave Trend Microa, u intervjuu datom CNET-u ističe činjenicu da Android kao operativni sistem otvorenog koda uveliko pomaže hakerima u otkrivanju njegovih slabosti, dok je Apple pažljiviji kad se radi o tome.

Dodao je i da Appleov koncept sandboxa sprečava određene vrste virusa da se repliciraju ili menjaju svoju strukturu radi prikrivanja od antivirusnog softvera. Google tvrdi, da njegova platforma korisnicima daje mogućnost da definišu nivoe poverenja prema određenim razvojnim programerima aplikacija.

Na polju sigurnosti odvijaju se razne debate o sigurnosti dve platforme, a stručnjaci se slažu da imaju uporedivi nivo sigurnosti, ali je ostvaruju na različite načine. U novembru prošle godine, kompanija Coverity objavila je rezultate istraživanja koje je pokazalo da Android ima 359 sigurnosnih nedostataka, od kojih su 88 kritičnih. Trend Micro je nedavno predstavio aplikaciju za zaštitu namenjenu Androidu, dok je onu za iOS već ranije objavio. Više u intervjuu koji prenosi CNET.

Leave a Reply