Mobile

U Hrvatskoj porast mobilnog saobraćaja

U Hrvatskoj se i u prvoj polovini ove godine nastavio trend porasta potrošnje “mobilnih” minuta i interneta, uz manju potrošnju minuta u fiksnoj telefoniji, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanjima na tržištu elektronskih komunikacijskih usluga.

U mobilnim mrežama u Hrvatskoj je u prvih šest meseci ove godine, po podacima DZS-a, utrošeno ukupno 4,23 milijarde minuta ili 7,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Gotovo polovina od ukupnih polugodišnjih minuta u mobilnim mrežama ili 2,2 milijarde utrošeno je samo u drugom ovogodišnjem tromesečju, što je porast od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Većina tih minuta, po 99 posto i u drugom tromesečju i u prvoj polovini godine, uobičajeno je utrošena u unutrašnjem prometu te je na nivou drugog tromesečja ove godine zabeležen njihov rast od 5,8 posto, a u prvom polugodištu od 7,1 posto.

U međunarodnom prometu s preostalim utrošenim minutama u mobilnim mrežama, od 42 miliona minuta u prvoj polovini ove godine ostvaren je znatno viši porast u odnosu na lani, od 13,4 posto, čemu sigurno doprinosi snižavanje ‘roaming’ tarifa na području zemalja EU-a.

S druge strane, sve veća raširenost i korišćenje pametnih telefona (smartphone) i u Hrvatskoj donosi smanjenje broja poslatih mobilnih SMS i MMS poruka. Tako je SMS ili tekstualnih poruka u prvom polugodištu ove godine poslato 3,2 posto manje nego lani ili 1,62 milijarde, a MMS-ova (multimedijalnih) 8,5 posto manje ili 10,1 milion.

Situacija je sasvim drugačija u fiksnim mrežama u Hrvatskoj u kojima se godinama beleži smanjenje utrošenih minuta pa je tako i ove godine u prvih šest meseci ta potrošnja manja za 14,3 posto sa 1,44 milijarde minuta.

Ono što beleži velike poraste u odnosu na prošlu godinu je širokopojasni internet promet – 200 miliona gigabajta (GB) tog prometa u prvom polugodištu ove godine porast je od čak 36,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvor: poslovni.hr

Leave a Reply