Mobile

U roamingu najskuplje korišćenje GPRS-a

mobileGrađani koji odlaze na letovanje u inostranstvo trebalo bi pre nego što odu na odmor da se informišu o tarifama inostranih operatera kako se ne bi iznenadili sa računima koje će dobiti na svoje adrese…

Direktor Direkcije za komercijalne poslove “Telekoma Srbija” Vladimir Lučić izjavio je da korisnici treba da budu naročito obazrivi kada koriste GPRS, jer je korišćenje ove usluge u inostranstvu veoma skupo.

“Na svakih 100 kilobajta ta cena može da iznese jedan evro, tako da u zavisnosti od operatera jedan megabajt može da ispadne i nekoliko desetina evra”, naveo je on i dodao da čak i evropska regulatorna tela nisu uspela da iskontrolišu cenu te usluge. “Preporučujem našim korisnicima da pozovu naš kol centar ili da odu na naš sajt, jer mi imamo različite tarife za operatere u različitim zemljama.

Nismo se odlučili za varijantu da imamo istu tarifu, nego kako nama operater da povoljniju cenu mi je prebacujemo na korisnika”, rekao je Lučić. On je naveo da je velika razlika u ceni između operatera u jednoj zemlji i preporučio korisnicima da se o cenama detaljno raspitaju, pre nego što odu u inostranstvo. Na pitanje da li je “Telekomu” od početka leta stiglo dosta žalbi zbog visokih računa zbog korišćenja rominga, Lučić je odgovorio da ‘ih na sreću, nije bilo mnogo”. “Zbog ovih problema mi pošaljemo SMS informaciju da ih upozorimo da je džipieres saobraćaj skup. Tako da naš korisnik dobije to upozorenje”, napominje Lučić. On je naveo da su se u “Telekomu” potrudili da obuvhate sve turističke destinacije na koje idu srpski turisti i da u svakoj od njih imaju ugovor sa najpovoljnijim mobilnim operaterem. “Mi imamo dobru saradnju sa grčkom telekomunikacionom grupom OTA tako da bih preporučio korisnicima gde god imaju “Kosmote” izaberu tu mrežu”, rekao je Lučić i dodao da je, takođe, povoljan i nemački operater T-mobile”.
On je dodao da “Telekom” putem softvera korisnicima nudi najpovoljnije mreže, ali je za njih bolje i da se unapred raspitaju. “Nekada na aerodromu je bolji operater sa jačinom signala, koji je skuplji, pa je ipak bolje da se raspitaju”, objasnio je Lučić.

Cene pripejd dolaznih i odlaznih razgovora razlikuju se među srpskim operaterima s tim što neki operateri imaju partnerske mreže u pojedinim zemljama tako da se pozivi u njima tarifiraju po nižim cenama. Cene poziva za građane Srbije ne razlikuju se bez obzira da li letuju u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj, dok su cene telefoniranja u romingu u Turskoj više u odnosu na zemlje u okruženju za više desetina dinara po minutu, zavisno od operatera, ali, recimo, VIP ima istu cenu pripejd dolaznih poziva za sve četiri navedene zemlje.

Među operaterima postoje razlike i u načinu tarifiranja, jer se kod nekih ono vrši po sekundi razgovora, kod nekih po svakom započetom minutu, a neki naplaćuju i uspostavljanje veze. Takođe, u zavisnosti od tehničkih mogućnosti roming patnera, u nekim mrežama korisnici pripejda mogu da iniciraju i odlazne pozive korišćenjem usluge povratnog poziva”, koja je jeftinija od običnih odlaznih poziva.

Dolazne SMS poruke se ne naplaćuju, dok su odlazne pripejd poruke za Crnu Goru, Grčku i Hrvatsku, bez PDV-a i poreza, u “Telenor” mreži 22,90 dinara, u “Vipu” 19 dinara, a u MTS-u 20 dinara, a iz Turske za pripejd korisnike slanje poruka u “Telenor” mreži košta 25,90 dinara, u “Vipu” 19 dinara, a u MTS-u 32 dinara. U Evropskoj uniji, inače, nameravju da potpuno ukinu naplatu rominga za prijem poziva u inostranstvu (u okviru EU), a da se cena upućenog poziva svede na realnu meru. Novim propisima, baš u sezoni godišnjih odmora, u svih 27 zemalja biće više nego prepolovljena cena slanja SMS-a (na 11 centi sa trenutnih 28). Cena odlaznog poziva pasće sa 46 na 43 centa po minutu, a dolaznog na 19 centi, uz zacrtani plan da za dve godine bude još manja – 35, odnosno 11 evrocenti.

Leave a Reply