Mobile

U SAD novi sistem za uzbunu putem mobilnih telefona

Sjedinjene Države su predstavile novi javni sistem za upozoravanje u slučaju opasnosti, koji će eventualne takve poruke slati direktno na mobilne telefone građana. Sistem počinje sa radom na teritoriji New Yorka i Washingtona, da bi cijela zemlja njime bila pokrivena do aprila 2012. godine.

Na promociji održanoj na lokaciji poznatoj kao Nulta tačka u New Yorku, uz vladine zvaničnike i gradonačelnika Michaela Bloomberga, bili su i direktori svih velikih kompanija iz domena mobilne telefonije. Javnosti je predstavljen sistem PLAN, engleska skraćenica za: Personalnu lokaliziranu mrežu za uzbunjivanje. Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg je objasnio da novi sistem mobilnim telefonima omogućuje besplatan prijem upozorenja o neposrednoj opasnosti:
– Ako je neophodno da ljudi poduzmu nešto, sistem će im na vreme preneti precizne instrukcije, što je nešto što može spasiti bezbrojne živote.

Upozorenja će biti upućena na lokalnom nivou, korišćenjem lokalnih mobilnih odašiljača. To može biti upozorenje o nadolazećem tornadu, uraganu ili jakoj oluji, i dobijaće ga i stanovništvo i gosti koji se tu zateknu. Ili, ako se radi o nekoj terorističkoj pretnji, svi koji se sa mobilnim telefonom nađu u zahvaćenom području mogu biti upozoreni i upućeni šta treba da učine.

U projektu učestvuju sve velike američke kompanije iz mobilne telefonije. Phillip Humm je generalni direktor kompanije T-Mobile: – Već u augustu imaćemo najmanje dve sprave sposobne da prime ovakve poruke. A naš je cilj da najveći broj naših telefona koji idu na tržište 2012. bude spreman za to.

Sistem će osigurati prioritet protoka ovakvih poruka, zaustavljajući privremeno sve druge telefonske pozive ili tekst poruke. Novi sistem je, simbolično, prezentovan na jednoj terasi iznad mesta napada od 11. septembra 2001., za koji je predsednik Federalne Komisije za Komunikacije, Julius Genachowski, rekao da je nakon nje Amerika shvatila nužnost bolje komunikacione tehnologije u vremenima kriza i nesreća. (voa)

One thought on “U SAD novi sistem za uzbunu putem mobilnih telefona

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Verujem da Ameri nisu zaboravili da ovu sviju novu radio-mrezu za uzbunjivanje (PLAN) opreme i sa rezervnim, baterijskim izvorima napajanja elektricnom energijom. Da im se ne desi, kao Japancima u Fukusimi, da moto-generatorska grupa ne startuje u toku i posle cunamija. (O nasim informaciono-komunikacionim i automatizovanim sistemima za uzbunjivanje – nekom drugom prilikom).

Leave a Reply