Mobile · Telekomunikacije

U Švedskoj postavljen prvi komercijalni 4G/LTE site

Ericsson i TeliaSonera u Stockholmu su postavili prvi komercijalni Long-Term Evolution (LTE) site u svetu što predstavlja važan korak u ostvarivanju mobilnog digitalnog „autoputa“ LTE će promeniti korisnički doživljaj mobilnog širokopojasnog pristupa omogućivanjem veoma visokih brzina prenosa potrebnih za usluge poput internet TV programa, mobilnog video bloga, online video igara i mobilnog ureda.

Ovaj site biće deo komercijalne mreže čija je realizacija planirana za 2010. godini, koja će imati brzine prenosa daleko veće od današnjih. Ona će stanovnicima Stockholma omogućiti povezanost i visokokvalitetne online usluge u pokretu.

LTE omogućava dosad nezabeležene performanse u području brzine prenosa, efikasnosti spektra i kašnjenja. Ericsson je već predstavio brzine od 160Mbps. LTE može biti primenjen u novim i postojećim frekvencijskim pojasevima te omogućava smanjenje troškova rada i održavanja mreže. Evolucija mobilnog širokopojasnog pristupa važan je faktor u izgradnji održivih gradova koji smanjuju potrošnju energije i redukuju emisiju ugljen-dioksida.
Ericsson će TeliaSoneri isporučiti LTE sistem (4G) koji uključuje LTE radio bazne stanice, koje su dro nove RBS6000 serije, Evolved Packet Core mrežu, te mobilnu sporednu vezu sa Redbackovim SmartEdge® 1200 usmerivačima i najsavremenijim EDA višepristupnim agregacijskim komutatorom. LTE sistem zasnovan je  na 3GPP standardima za Long Term Evolution (LTE) radio tehnologiju i System Architecture Evolution jezgrenu tehnologiju.

Leave a Reply