Mobile

Uporedni pregled cena rominga mobilnih operatora

Da bismo pomogli građanima Srbije da smanje troškove korišćenja mobilnih telefona tokom korišćenja godišnjih odmora i putovanja u inostranstvo, napravljene su tabele tarifa sva tri domaća mobilna operatora.

Pregled obuhvata 50 zemalja po sledećem redosledu: zemlje u okruženju, ostatak Evrope, Azija, Severna Amerika, Afrika.

Za operatore Telekom Srbija (MTS) i Vip Mobile date su cene na dan 18.05.2011, a za operatora Telenor cene prikazane u pregledu primenjuju se od 01. juna 2011. godine.

Napomene:

1. Uvid u trenutno važeće tarife dat je na zvaničnim internet stranicama mobilnih operatora.

2. Cene govornih poziva date su u din/min, sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja.

3. Cene poslatih SMS poruka date su u din/SMS, sa PDV-om, dok se primljene SMS poruke ne naplaćuju.

4. Cene GPRS saobraćaja date su u din/prenetom kB, sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja.

5. Odlazni pozivi kod pripejd pretplatničkog odnosa mogu se ostvarivati na dva načina:

i. Putem CAMEL protokola, gde je korisnicima omogućeno pozivanje u romingu jednostavnim biranjem željenog broja u međunarodnom formatu, koji uključuje prefiks za međunarodni poziv, za kojim sledi kod zemlje, mrežna grupa bez vodeće nule i pretplatnički broj (na pr. +381 11 123xxxx).

ii. Putem usluge “povratnog poziva”, odnosno “USSD Call back”, pri čemu se odlazni pozivi u romingu ostvaruju ukucavanjem kratkog koda za “USSD Call Back”, koji je različit za različite operatore, za kojim sledi željeni broj:

– U VIP mobile mreži usluga “USSD Call back” nije omogućena.

– U Telenor mreži ona se ostvaruje pozivanjem: *123*+(kod zemlje)(kod mreže)(pretplatnički broj)#, na pr. *123*+38163123456# (više informacija može se naći na sajtu www.telenor.co.rs).

– U MT:S mreži ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00(pozivni broj zemlje)(pozivni broj mreže, bez vodeće nule)(broj pretplatnika)# (više informacija može se naći na sajtu www.mts.telekom.rs).

6. Sezonske promocije objavljuju se na zvaničnim sajtovima operatora, pa se korisnici upućuju na njih radi najnovijih informacija.

Tarifiranje govornih poziva:

Tarifiranje govornih poziva prikazano je u obliku (početni tarifni interval) + (naredni tarifni interval)

– tarifiranje 1+1 znači da se tarifiranje vrši po sekundi razgovora,

– tarifiranje 60+60 znači da se tarifiranje vrši po svakom započetom minutu razgovora (ako razgovor traje manje od minut, naplatiće se minut, ako razgovor traje između 60 i 120 sekundi naplatiće se 2 minuta itd.),

– tarifiranje 60+1 znači da se prvi minut razgovora uvek naplaćuje čak i ako razgovor traje manje od minut, a posle prvog minuta tarifira se po sekundi.

 

Leave a Reply