Mobile

Uporedni pregled cena rominga mobilnih operatora za ovo leto

Da bismo pomogli građanima Srbije da smanje troškove korišćenja moblnih telefona tokom korišćenja godišnjih odmora i putovanja u inostranstvo, napravljenesu tabele tarifa sva tri domaća mobilna operatora.

Pregled obuhvata 50 zemalja po sledećem redosledu: zemlje u okruženju, ostatak Evrope, Azija, Severna Amerika, Afrika.

Napomene:

1. uvid u trenutno važeće tarife dat je na zvaničnim internet stranicama mobilnihoperatora,

2 .cene govornih poziva date su u din/min, sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja,

3. cene poslatih SMS poruka date su u din/SMS, sa PDV-om, dok se primljene SMS poruke ne naplaćuju,

4. cene GPRS saobraćaja date su u din/prenetiKB, sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja,

5. odlazni pozivi kod pripejd pretplatničkog odnosa mogu se ostvarivati na dva načina:

  • I. putem CAMEL protokola, gde je korisnicima omogućeno pozivanje u romingu jednostavnim biranjem željenog broja u međunarodnom formatu, koji uključuje prefiks za međunarodni poziv, za kojim sledi kod zemlje, mrežna grupa bez vodeće nule i pretplatnički broj (na pr. +381 11 123xxxx).
  • II. putem usluge „povratnog poziva“, odnosno „USSD Call back“, pri čemu se odlazni pozivi u romingu ostvaruju ukucavanjem kratkog koda za„USSD Call Back“, koji je različit za različite operatore, za kojim sledi željeni broj.

U VIP mobile mreži usluga„USSDCallback“ nije omogućena.

U Telenor mreži ona se ostvaruje pozivanjem: *123*+(kod zemlje)(kod mreže)(pretplatnički broj)#, na pr. *123*+38163123456# (više informacija može se naći na sajtu www.telenor.rs).

U MT:S mreži ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00(pozivni broj zemlje)(pozivni broj mreže, bez vodeće nule)(broj pretplatnika)# (više informacija može se naći na sajtu www.mts.telekom.rs).

6 .sezonske promocije objavljuju se na zvaničnim sajtovima operatora, pa se korisnici upućuju na njih radi najnovijih informacija.

Tarifiranje govornih poziva:

Tarifiranje govornih poziva prikazano je u obliku [početni tarifni interval] + [naredni tarifni interval]

* Tarifiranje 1+1 znači da se tarifiranje vrši po sekundi razgovora.

*Tarifiranje 60+60 znači da se tarifiranje vrši po svakom započetom minutu razgovora (ako razgovor traje manje od minut, naplatiće se minut, ako razgovor traje između 60 i 120 sekundi naplatiće se 2 minuta itd.).

* Tarifiranje 60+1 znači da se prvi minut razgovora uvek naplaćuje čak i ako razgovor traje manje od minut, a posle prvog minuta tarifira se po sekundi.

Leave a Reply