Mobile

Užas u Apple fabrikama u Kini

Američka kompanija Apple koja je tokom prošle godine ostvarila odlične poslovne rezultate prodajom mobilnih telefona iPhone i tableta iPad mogla bi se suočiti sa bojkotom bar na američkom tržištu nakon što je otkriveno da radnici koji proizvode te uređaje u kineskim tvornicama rade u nehumanim i surovim uslovima.

Apple je do sada gradio svoju uspešnu poslovnu politiku upravo na “cool reputaciji” među mladim i obrazovanim ljudima i pozitivnom korporativnom imidžu. Priče o kineskim radnicima koje izlaze na videlo mogle bi pokvariti tu sliku.

New York Times je prvi došao do šokantnih podataka, među kojima je i odluka fabričkih vlasti da svi radnici moraju potpisati obavezu da neće izvršiti samoubistvo, pošto se prethodne godine dogodila serija samoubistava.

Istraga dve nevladine organizacije, Centra za istraživanje multinacionalnih kompanija i Studenata i učenika protiv korporativnog nedoličnog ponašanja, prikazala je život 500.000 radnika koji u Shenzenu i Chengduu prave Appleove proizvode, ocenivši da se rukovodioci prema njima ponašaju kao prema mašinama.

Otkriveno je da radnici u tim pogonima rade prekovremeno i da se krši granica od 36 sati prekovremenog rada na mesečnom nivou, kao i da se radnici za koje se proceni da loše rade javno ponižavaju pred ostalim kolegama. Radnici spavaju u spavaonicama u kojima ih je po 24 i sve je podređeno vojničkim pravilima. Prosečna plata radnika je 196 dolara.

Menadžer fabrike Luis Woo kazao je da samoubistva nisu povezana sa uslovimau kojima radnici rade. Tu se radi o “kopiranju”. Kada jedan izvrši samoubistvo drugi ga prate, rekao je Woo. U službenom saopšenju Applea se navodi da je kompanija odlučna da osigura najviše standarde rada i kod svojih dobavljača i da se vrši monitoring kroz koji se proveravaju ti standardi.

Ipak, podaci pokazuju da tvrdnje Applea nisu najtačnije, pošto je, prema podacima koje objavljuje njujorški dnevnik, četvoro radnika prošle godine nastradalo u fabrici, a 137 ih je povređeno. Takođe, u 62 posto od 229 objekata koje širom sveta koristi Applea, radnici su na poslu više od 60 sati nedeljno, a trećina postrojenja ima probleme sa opasnim otpadom. (izvor: SEEbiz / New York Times )

Leave a Reply