Mobile

Važna poboljšanja Windows iskustva – Windows 8.1 Update

Kompanija Microsoft objavila je dve značajne dopune Windows platforme – Windows Phone 8.1 i Windows 8.1 Update, kojim nastavlja da poboljšava Windows na osnovu povratnih reakcija korisnika.

 

Windows 8.1 Update donosi niz poboljšanja, kreiranih tako da korisnicima omogući jednostavnije i prikladnije korišćenje Windows-a, bilo da koriste miš, tastaturu ili dodir. Donosi i poboljšanja za poslovne korisnike, stvara prilike za one koji stvaraju i razvijaju softver, ali takođe omogućava onima koji prave uređaje da ih ponude po nižim cenama.

Windows-Phone-8.1

Nov pristup Windows korisničkom iskustvu je stavio dodir u prvi plan. Od kada smo 2012. godine predstavili Windows 8, u kontinuitetu smo radili na poboljšanju tog iskustva. Korisnici su mnogo zadovoljniji uređajima na kojim putem dodira koriste Windows 8. Duboko verujemo u to da omogućavanje efektnog ličnog iskustva na svim uređajima koje koristiš ne treba da podrazumeva žrtvovanje poznatih i široko prihvaćenih opcija. Nastavljamo da kreiramo poboljšanja na osnovu povratnih reakcija korisnika i saradnika. Windows 8 i 8.1 su bili prvi koraci u tom smeru”, Siniša Perović, tehnički evanđelista u kompaniji Microsoft Srbija.

 

Windows 8.1 Update korisnicima donosi sledeće:

 

  • Lakši pristup omiljenim aplikacijama i ključnim kontrolama – U gornjem desnom uglu ‘Start’ ekrana, pored fotografije vašeg naloga, sada su ‘Power’ i ‘Search’ komande, tako da možete brže isključiti vaš računar i pretraživati pravo sa ‘Start’ ekrana. Možete podesiti i da vas računar pri podizanju sistema odvede pravo na desktop, umesto na ‘Start’ ekran. Na jedan novi način – start meni je opet tu!
    Na taskbar sada možete zakačiti i desktop i Windows Store aplikacije, kao i omiljene sajtove, kako biste mogli da im pristupate direktno sa radne površine.

 

  • Jednostavnije opcije za korišćenje miša i tastature – Ako pomerite kursor miša na vrh ekrana kad koristite Windows Store aplikaciju, videćete poznate komande za zatvaranje ili smanjivanje prozora. Pomeranje miša do donje ivice ekrana otvoriće taskbar. Ako na ‘Start’ ekranu kliknete desnim dugmetom na pločicu za aplikacije, otvoriće se kontekstni meni sa različitim opcijama. Aplikaciju možete tako skloniti sa ‘Start’ ekrana, zakačiti je na taskbar, promeniti njenu veličinu, deinstalirati je.

  • Jednostavniji način za pronalaženje novih aplikacija –  Windows Store je sada zakačen za taskbar, tako da možete lako da otkrivate nove aplikacije. Kada instalirate novu aplikaciju, u donjem levom uglu primetićete poruku koja vas vodi na pregled aplikacija, gde imate uvid i u sve one koje ste nedavno dodali.

 

  • Nesmetano pregledanje na svim uređajima – Današnja dopuna čini da Internet Explorer 11 prepozna uređaj i input (miš, tastatura ili dodir) koji koristite i tome prilagođava vaše iskustvo surfovanja internetom. Web je i dalje u prvom planu, ali se broj tabova na ekranu, veličina fonta ili menija prilagođava uređaju koji koristite.

 

  • Poboljšanja za poslovne korisnike – Dopuna uvodi i nekoliko ključnih poboljšanja za poslovne korisnike, kao što su Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE) i prošireni Mobile Device Management (MDM). EMIE omogućava kompatibilnost Internet Explorer-a 8 sa IE11, tako da kompanije mogu da koriste online aplikacije nesmetano na Windows 8.1 uređajma. Sa proširenim MDM-om, uvedena su dodatna podešavanja kojim se može upravljati sa bilo kojim MDM rešenjem koje kompanija odabere, uključujući i stavljanje Windows Store aplikacija i sajtova na “bele” i “crne” liste.

 

  • Novi uređaji po nižim cenama – Sa Windows 8.1 Update-om, Microsoft je proizvođačima hardvera omogućio da grade uređaje po nižim cenama koji mogu da koriste Windows, kao što su uređaji sa samo 1GB RAM memorije i 16GB memorije, koji korisnicima pružaju iskustvo koje očekuju od Windows uređaja, bez narušavanja performansi. Pored toga, Windows i Windows Phone će biti besplatni za proizvođače koji žele da ih koriste na uređajima čiji su ekrani manji od devet inča, što uključuje i smartfone i tablete od osam inča.

 

Prošle jeseni objavljen je Windows 8.1, koji je doneo veliki set poboljšanja zasnovanih na željama korisnika, kao što su povratak ‘Start’ dugmeta, tutorijali, više opcija za personalizaciju operativnog sistema, mogućnost učitavanja sistema na desktop, poboljšanja za multitasking.

 

Windows 8.1 Update od danas je dostupan za MSDN pretplatnike, a od 8. aprila za korisnike Windows-a 8.1, Windows RT-a 8.1 i Windows-a 8. Većina korisnika će dopunu dobiti automatski.

 

Leave a Reply