Mobile

Vodafone-ov pokušaj smanjenja troškova

Vodafone F1 racing carVodafone, najveći svetski mobilni operater, ubrzaće program smanjenja troškova kako bi ostvario finansijske projekcije za 2009/10. u trenutku kada su uslovi za poslovanje na ključnim evropskim tržištima “složeni”.

Kompanija je tokom 2008/09. dva puta smanjila procene prodaje jer su na njeno osnovno poslovanje na sektoru mobilne telefonije u Evropi nepovoljno delovali ekonomsko usporavanje i pritisak konkurencije, podsetio je danas Financial Times. “Program smanjenja troškova u visini milijardu funti napreduje kako je planirano i nastavićemo da tražimo puteve za dalje kresanje”, kazao je saopštavajući godišnje rezultate direktor Vodafona Vittorio Colao.

Osetniji pad Vodafon je u prethodnoj godini beležio na španskom, trećem po veličini tržištu za tu kompaniju, kao i u Turskoj, dok su poslovni rezultati iz Afrike, gde je Vodafon prošle godine kupio Telekom Gane, kao i Indije, čak “jaki”. Prihod Vodafona u godini zaključno sa 31. martom povećan je za 15,6 odsto, na 41 milijardu funti, ali se najveći deo rasta pripisuje povoljnom kursu. Neoporezovani profit pao je međutim na 4,1 milijardu funti sa devet milijardi godinu dana ranije.

Leave a Reply