yotaphone
Mobile

“Yota Devices” razvija prvi ruski tablet računar

U Rusiji bi se mogao pojaviti prvi tablet na svetu koji ima dva ekrana. Njega planira da izbaci na tržište kompanija „Yota Devices“, koja se već proslavila kao proizvođač prvog ruskog smartfona, Jotafona.

Ruska kompanija „Yota Devices“, koja je proizvela Jotafon2, radi na projektu novog tableta. Kao i smartfon, zamišljeno je da tablet ima dva ekrana. Jedan od njih će biti običan, a sa suprotne strane će se nalaziti ekran koji se zasniva na crno-beloj tehnologiji elektronskog papira. To je saopštio direktor kompanije „Yota Devices“ Vladislav Martinov. Prema njegovim rečima, kompanija je trenutno koncentrisana na svoj glavni proizvod – Jotafon2. Rad na stvaranju tableta je već u toku, ali definitivna odluka o proizvodnji još uvek nije doneta.

yotaphone

Koncept visoke cene proizvodnje

Jedan od inženjera Jotafona, Dmitrij Gorilovski, koji se danas bavi sopstvenim projektima, siguran je da, ako „Yota Devices“ napravi tablet, on će biti velik, sa ekranom od 9 ili 10 inča. Pritom će cena proizvodnje ovog uređaja biti dosta visoka.

„Bez drugog ekrana cena izrade bi bila oko 300-400 dolara, ali displej sa elektronskim papirom će tu cenu povećati za oko 150 dolara“, procenjuje Gorilovski.

Martinov je siguran da cena proizvodnje tableta može biti visoka, ali da za ovakav uređaj to nije najvažnije: „Kada se na tržištu pojavi novi uređaj, najvažnije je da on ima jedinstvene osobine koje odgovaraju korisnicima, to jest da ima nešto što će rad na tabletu učiniti jednostavnijim i efikasnijim“, objašnjava direktor „Yota Devices“. „Upravo za takve osobine korisnik je spreman da plati.“

Martinov dodaje da proces stvaranja uređaja počinje od koncepta. Stručnjaci kompanije predlažu različite karakteristike i funkcije. Ove ideje zatim predaju posebnom odeljenju koje procenjuje njihovu poslovnu efikasnost i perspektivnost.

„Danas je projekat stvaranja tableta u fazi procene poslovne efikasnosti. Stručnjaci analiziraju želje korisnika: u kojoj meri bi uređaj mogle da koriste različite kategorije korisnika, kao što su studenti i đaci, državni službenici, biznismeni i drugi“, objašnjava Martinov.

Nova karakteristika za korisnike

Jedna od osnovnih prednosti Jotafona je, prema rečima Martinova, mala potrošnja električne energije ekrana sa elektronskim papirom.

„Kod tableta trajanje baterije nije problem. Na tržištu ima dosta uređaja koji dugo rade pri jednom punjenju. Zato to ne može da bude prednost“, smatra Martinov. „Za tablete je potrebna nova drugačija zanimljiva karakteristika za korisnike.“

Druga važna osobina elektronskog papira – to što se slika da ekranu jasno vidi čak i pri jarkom svetlu – po mišljenju inženjera kompanije, nije dovoljna da bi ljudi kupili skuplji proizvod.

Inženjeri kompanije „Yota Devices“ veruju da će uspeti da razviju jedinstveni scenario za korišćenje tableta sa dvama ekranima. Međutim, prema rečima vlasnika najvećeg muzeja mobilnih telefona u Rusiji Jevgenija Kozlova, „Yota Devices“ će teško da se probije čak i na tržištu smartfona. Kod Jotafona drugi displej se najčešće koristi kako bi se videla različita obaveštenja i kako bi se na njih odgovorilo, a da se pritom ne troši baterija uređaja. Ali na tržištu su se danas pojavili „pametni“ ručni satovi koji imaju istu funkciju.

Prema rečima stručnjaka, „Yota Devices“ nije jedina firma koja pokušava da se izdvoji po nečemu neobičnom na tržištu tableta. Na primer, kompanija „Lenovo“ je predstavila tablet sa projektorom. Korisnik može da projektuje slike sa displeja na bilo kakvu površinu. „Takvi gadžeti ne izazivaju posebno oduševljenje. Oni ostaju samo kao marginalni proizvodi koji demonstriraju mogućnosti savremene tehnike“, smatra Kozlov.

Leave a Reply