Mobile

Zabrana upotrebe “Blackberry”-ja u UAE?

Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima saopštile su da će od oktobra ove godine suspendovati sisteme za prijem i slanje poruka i “surfovanje” internetom za korisnike “pametnih” telefona marke “blekberi” (Blackberry). Vlasti tvrde da je povod za zabranu pretnja po nacionalnu sigurnost.

Agencija koja se bavi regulativom u ovoj oblasti u UAE saopštila je da su proizvođači ovog telefona, veoma popularnog među poslovnim svetom, propustili priliku da ispoštuju zakone te zemlje i da će im zbog toga biti uskraćena mogućnost da korisnicima pružaju usluge.

Vlati u Emiratima traže od proizvođača “blekberija” da im omogući da presreću SMS poruke i imejl poruke, pošto se trenutno ti podaci čuvaju i šalju preko servera koji nisu na njihovoj teritoriji. Kritičari se plaše da bi takav potez doveo do cenzure i ograničavanja slobode govora i protoka informacija.

U izveštajima iz Saudijske Arabije navodi se da bi i tamošnje vlasti mogle uskoro da zabrane slanje pojedinih vrsta poruka sa “blekberi” telefona. (BBC)

Leave a Reply