Mobile

Zbog većih troškova RIM umanjio profit

Kanadski proizvođač popularnog Blackberry uređaja, Research in Motion (RIM) nastavlja da osvaja nove pretplatnike, uprkos snažnoj konkurenciji od Applevog iPhone-a

Ipak, objavljujući rezultate za prvi kvartal, razočarali su ulagače izjavom da će žrtvovati svoj kratkoročni profit kako bi u ojačali svoju poziciju u odnosu na konkurenciju.

Rezultati RIM-a veoma su impresivni, prihodi koji iznose 2,24 milijarde dolara porasli su za 107 posto u odnosu na godinu ranije. Neto dobit iznosi 483 miliona dolara, što je 84 centi po deonici, dok je u istom kvartalu prošle godine iznosila 223 miliona dolara ili 39 centi po deonici. Objavljeno je da su bežični operatori prikupili 2,3 miliona novih pretplatnika koji koriste Blackberry uređaj (tu su i oni iz Srbije), postavši tržišni lider na tržištu smartphonea, koje ima više od 16 miliona korisnika.

Rezultati nisu ispunili očekivanja finansijskih stručnjaka, koji su prognozirali neto dobit od 2,27 milijardi dolara što iznosi 85 centi po deonici. Na dobit su uticali veći operativni troškovi, koji su umesto planiranih 17 posto iznosili 22 posto.

Analitičari su izrazili zabrinutost zbog RIM-ovih troškova, dok ih kompanija objašnjava poskupljenjem komponenti i agresivnijom investicionom strategijom. Direktor RIM-a Jim Balsille objasnio je da kompanija mora pojačati investicije u infrastrukturu, istraživanja i razvoj kako bi pobedila konkurente među kojima su Apple, Nokia, Microsoft i Palm.

Rezultati su razočarali investitore, iako su deonice prošle nedelje dostigle all-time-high. U poslednjih pet meseci deonice su skočile za 70 posto, no nakon objave rezultata 25. juna pale su za oko 8 posto.

U RIM-u veruju da će dva nova uređaja, Bold koji bi trebao izaći ovog leta i Thunder, čije se objavljivanje očekuje krajem godine, podstaknuti novi rast.

Leave a Reply