Mobile

Zeus trojanac napao BlackBerry OS

Kompanija Trend Micro saopštila je da je trojanski konj Zeus uspeo da pronađe način kako da se infiltrira u BlackBerry operativni sistem pametnih telefona. Radi se o varijanti trojanskog konja, naziva BBOS_ZITMO.B, koji koristi tehnike prikrivanja, radi izbegavanja detekcije.

Ovaj maliciozni softver ne prikazuje nikakav grafički korisnički interfej koji bi korisniku dao znak da se radi o infekciji, već se samostalno uklanja sa liste aplikacija kako bi ostao neotkriven. Jednom kada se instalira na telefon,  šalje potvrdnu poruku svom administratoru, koji mu dozvoljava izmenu odredišne adrese i preuzimanje kontrole nad telefonskim komandama.

Trojanac može da omogući napadaču slanje malicioznih poruka na telefon, anonimno slanje skrivenih tekstualnih poruka, blokiranje poziva, uključivanje i isključivanje telefona i sl.

Stručnjak iz Trend Micra, Patrick Estavillo, upozorava da BlackBerry nije trenutno jedini mobilni operativni sistem pogođen ovim napadom, već da trojanci slični BBOS_ZITMO.B varijanti, napadaju Symbian i Windows Mobile OS-ove. Trend Micro je ovu pretnju označio niskorizičnom, a više o ovoj infekciji potražite na sajtu V3 magazina.

Leave a Reply