Nikon osvojio TIPA nagrade za Nikon D5 i D500

Nikon D5

Korporacija Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da su tri njena proizvoda dobitnici prestižnih TIPA nagrada za 2016. koje sponzoriše Technical Image Press Association (TIPA), globalno udruženje časopisa posvećenih fotografiji i obradi slika. Nikon D5 DSLR fotoaparat je izabran u kategoriji Best DSLR Professional/Action (najbolji DSLR profesionalni fotoaparat/fotoaparat za fotografisanje aktivnosti), model Nikon D500 izabran je u kategoriji Best APS-C DSLR Expert (najbolji APS-C DSLR napredni fotoaparat), a aplikacija SnapBridge izabrana je u kategoriji Best Imaging Innovation (najbolja inovacija u oblasti snimanja).

Nikon D5

Najbolji proizvodi iz oblasti fotografije i obrade slika predstavljeni u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2016. izabrani su za TIPA nagrade za 2016. godinu u brojnim kategorijama tokom procesa u kom su glasali urednici prestižnih časopisa za fotografiju i obradu slika iz celog sveta.

Posetite veb sajt TIPA Awards 2016 da biste pronašli dodatne informacije.

 

TIPA komentari za Nikon D5 – dobitnik nagrade Best DSLR Professional/Action

Mehanizam za obradu slika EXPEED 5 koji je ugrađen u D5 obezbeđuje nizak nivo šuma, izuzetno brzu obradu slike koja je potrebna za 4K UHD video i kontinualno fotografisanje velike brzine, približno 12 kadrova u sekundi (sa AF i AE praćenjem). I do 200 14-bitnih kompresija RAW slika bez gubitka mogu da se snime u jednom rafalnom kontinualnom fotografisanju. Novi modul sa senzorom za autofokus Multi-CAM 20K sadrži čak 153 tačke fokusa (99 su unakrsni senzori postavljeni u centralnim i perifernim oblastima) i pokriva široku oblast kadra. Pored toga, JPEG slike čiji broj piksela približno iznosi 8 megapiksela mogu da se izdvoje iz 4K UHD filmova; D5 podržava najširi opseg osetljivosti u istoriji kompanije Nikon – ISO 102400 i pomoću opsega detekcije u režimu autofokusa koji počinje na samo −4 EV moguće je automatsko fokusiranje slabo osvetljenih subjekata sa niskim kontrastom.

 

TIPA komentari za Nikon D500 – dobitnik nagrade Best APS-C DSLR Expert

Korišćenje novog sistema za obradu slika EXPEED 5 i novog Nikon CMOS senzora DX-formata za D500 omogućava širok opseg osetljivosti – ISO 100–51200, proširiv do ekvivalenta ISO 1640000 (Hi 5). D500 omogućava kontinualno fotografisanje velikom brzinom od približno 10 kadrova u sekundi (sa AF i AE praćenjem) za 79 snimaka 14-bitnih nekomprimovanih RAW slika u jednom rafalnom snimanju. Pored slika, D500 podržava snimanje 4K UHD (3840 × 2160)/30p, full-HD i intervalskih filmova. Opremljen je ekranom osetljivim na dodir od 3,2 inča i približno 2.360.000 tačaka koji pojednostavljuje pregled i snimanje. Fotoaparat može da istovremeno snima i na XQD i SD kartice i kompatibilan je sa aplikacijom SnapBridge, koja omogućava jednostavno povezivanje fotoaparata sa pametnim uređajem, a što korisnicima omogućava prenos i deljenje slika.

 

TIPA komentari za SnapBridge – dobitnik nagrade Best Imaging Innovation

SnapBridge omogućava jednostavno povezivanje fotoaparata i pametnog uređaja pomoću energetski efikasne Bluetooth veze smanjene potrošnje energije. Kada se instalira, SnapBridge omogućava trenutni prenos slika na pametni uređaj sa fotoaparata sa kojim može da se upari i do pet uređaja. Originalne JPEG slike ili manje 2-MP (full HD) JPEG kopije tokom snimanja mogu da se automatski prenose na pametne uređaje i čuvaju na njima. Pored toga, mogu da se uvrste dva tipa ugrađenih informacija, uključujući autorska prava, informacije o snimanju, komentare i logotipe. Aplikacija podržava i daljinsko fotografisanje sa pametnog uređaja, što korisnicima omogućava da u realnom vremenu kadriraju i pregledaju snimke pomoću ekrana pametnog uređaja i, sa određenim fotoaparatima, da koriste funkcije kao što je samookidač.