Kultura · Relax

Izađi na FEST

Na 36. međunarodnom filmskom festivalu, koji će se pod sloganom „Izađi na Fest” održati od 22. februara do 2. marta, biće prikazano 75 filmova, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, objavljeno je na online portalu beograd.org.yu.

U glavnom programu „Horizonti” i ove godine biće prikazivani filmovi koji su osvojili nagrade na prestižnim svetskim festivalima: „Žudnja, oprez” Anga Lija, „Moje noći borovnice” Vonga Kar Vaija, „Nema zemlje za starce” braće Koen, „Na ivici raja” Fatiha Akina, „Ovo je slobodan svet” Ken Louča, „Voz za Dardžiling” Vesa Andersona, „Paranoid park” Gasa Van Senta, „I′m Not There” Toda Hejnsa i „Zavet” Emira Kusturice. U ovaj program uvršćena su i nova dela popularnih reditelja: „Eastern promises” Dejvida Kronenberga, „Ljubav u doba kolere” Majka Njuela, „Senke” Milča Mančevskog, „Biće krvi” Pola Tomasa Andersona, „Svini Tod” Tima Bartona, „Rat Čarlija Vilsona” Majka Nikolsa, „Noćna straža” Pitera Grinaveja i „Iskupljenje” Džona Rajta, realizovan po popularnom romanu „Pokajanje” Ijana Makjuana.

Pored glavnog programa, publici se pruža prilika da pogleda filmska ostvarenja i u okviru drugih programskih celina: „Fantazija”, „Činjenice i slagalice”, „Otkrića” i „Europe out of Europe”, kao i nekoliko novih ruskih filmova koji će biti prikazani pod sloganom „Iz Rusije iskreno”.

Prema rečima gradskog sekretara za kulturu i predsednika Odbora Festa Darijana Mihajlovića, pripreme za ovogodišnji Fest su počele još pre osam meseci. Organizatori su se potrudili da organizacija i kvalitet filmova budu bolji nego ikad. Prošle godine Fest je posetilo oko 130.000 gledalaca, a u 2008. očekujemo još više, što čini da Fest iz godine u godinu postaje sve značajnija filmska manifestacija, dodao je Mihajlović.

Budžet ovogodišnjeg Festa iznosi 47 miliona dinara. Filmovi će se, kao i prethodnih godina, prikazivati u „Sava centru”, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu sindikata i Muzeju Kinoteke. Cene su nepromenjene i kreću se od 150 do 250 dinara u zavisnosti od termina prikazivanja filma. Ulaznice za svečano otvaranje u „Sava centru” 22. februara koštaće 400 dinara, a prodaja karata počinje 1. februara.

Leave a Reply