Kultura · Relax

Premijera filma “Nacionalno blago: Knjiga tajni”

Nakon velikog uspeha prvog filma na blagajnama svetskih bioskopa, lovac na blago Ben Gejts (Nikolas Kejdž) još jednom kreće u uzbudljivu, akcijom nabijenu potragu širom sveta kako bi razotkrio skrivenu istoriju i blaga.

Kada se pojavi nestala strana iz dnevnika Džona Vilksa Buta, ispostavlja se da je Benov deda učestvovao u zaveri koja je okončana ubistvom Abrahama Linkolna. Odlučan da dokaže nevinost svog pretka, Ben prati niz tragova koji su rasuti po celom svetu, od Pariza, preko Londona i natrag do Amerike. Ovo putovanje vodi Bena i njegovu ekipu ne samo do iznenađujućih otkrića, već navodi na trag najčuvanijih svetskih tajni.

U produkciji Džerija Brukhajmera i Džona Tertltauba, koji je takođe i režiser, ova priča je ponovo okupila staru glumačku ekipu, pa pored Nikolasa Kejdža igraju i: Dajen Kruger, Džastin Barta, i dobitnik Oskara® Džon Vojt. Njima su se pridružili Ed Haris, Harvi Kajtel, i dobitnica Oskara® Helen Miren.

Ponekad se čini kao da se sve što producent Džeri Brukhajmer dodirne pretvara u zlato, a akciona avantura Nacionalno blago, koja je premijeru doživela 2004. godine, nije izuzetak. Iako su tri filma o Piratima sa Kariba privlačili pažnju javnosti poslednjih godina, Nacionalno blago je tiho sakupilo nekoliko stotina miliona dolara na blagajnama bioskopa širom sveta i ostvarilo veliku zaradu od DVD izdanja.

U filmu Nacionalno blago glavnu ulogu igra Nikolas Kejdž. On je Ben Gejts, istoričar, arheolog i pritajeni čovek od akcije, koji nema izbora do da spasava najveće nacionalno blago Sjedinjenih Država, Deklaraciju nezavisnosti, time što će da je ukrade iz njenog doma u Vašingtonu. U filmu su igrali i prelepa Dajen Kruger kao domišljati kustos muzeja Abigejl Čejs i Džastin Barta kao Rajli Pul, duhoviti pratilac Bena Gejtsa, pa je ovaj neočekivani trio načinio iznenađujuće upečatljiv ansambl. Harvi Kajtel je napravio sjajan preokret kao agent FBI koji je stalno za petama Benu Gejtsu.

Nakon tri godine, i zahvaljujući prethodnom uspehu, Džeri Brukhajmer i režiser Džon Tertltaub ponovo donose Bena Gejtsa na veliki ekran u filmu Nacionalno blago: knjiga tajni. Ovo poglavlje Gejtsovih avantura širom zemljine kugle vode ga na putešestvije između Vašingtona, planine Rašmor, Pariza i Londona u pohodu da nadigra sumnjivog dilera antikvitetima (kojeg igra Ed Haris) koji traga za legendarnim, davno nestalim blagom, i da, u isto vreme, skine ljagu sa imena svog pretka koji je bio umešan u atentat na Linkolna.

Brukhajmer kaže kako je u drugom filmu naglasak bio na razvoju likova i kreiranju dopadljive priče, pre nego nalaženje novih velikih i spektakularnih lokacija. Ipak, vizuelni momenat ne može da šteti. “Efekti i lokacije su prava poslastica” kaže Brukhajmer, “jer mislim da publika voli da bude zapanjena. Zato, da, i ovde postoje ogromni setovi. Sad smo na planini Rašmor, sad u Bakingemskoj palati, pa u Beloj kući, a onda idemo u Pariz. Platno je mnogo veće nego za prošli film.”

Lokacije u Parizu uključuju Luksemburške vrtove, dok u Vašingtonu, pored Bele kuće, snimanje se odvijalo na pravim lokacijama s razglednice kao što su biblioteka Kongresa i Linkolnov memorijal. U Lodnonu scenograf je trebalo da koristi pozorište iz XIX veka kako bi precizno dočarao scenu tragičnog susreta Abrahama Linkolna sa ubicom. U celini, Knjiga tajni se snimala blizu šest meseci.

Uspeh prvog film Tertltaub pripisuje vrhunskim filmskim stvaraocima koji su “avanturu stavili ispred akcije” i “opasnost iznad nasilja”.

Kada je reč o podeli uloga u filmu Knjiga tajni, jasno je da su producent Džeri Brukhajmer i režiser Džon Tertltaub učinili sve da obezbede usluge skorašnje dobitnice Oskara Helen Miren za ulogu majke Nikolasa Kejdža.

Nikolas Kejdž kaže: “Sećam se Džona Vojta iz prvog filma, rekao sam, ‘Slušaj, ne zanima me koga ćeš da odabereš da mi igra oca sve dok je reč o velikom glumcu svetskog glasa’. Kad je Džon pristao, nije moglo biti bolje. Isto je bilo i za moju majku. Rekao sam, ‘Ne zanima me koga ćeš da odabereš sve dok je to glumica svetskog glasa. Sad vidim zašto ona može da bude moja majka,” dodaje Kejdž, prisećajući se da je Mirenovu prvi put gledao u filmu Ekskalibur. “Imamo isti orlovski nos i izduženo lice.”

U vezi sa prvim filmom Nacionalno blago, Mirenova kaže da je bila obuzeta istorijskim detaljima priče. “Naravno da je to bila maštarija, ali veoma dobro istražena. Mislim da i ovaj film čini isto hodajući na granici između mašte i stvarnosti, uzima jedan fascinantan trenutak u istoriji i koristi ga kao most prema veliko, veoma zabavnom filmu. Pazite, još jedan razlog što sam bila vrlo srećna da radim ovo bila je glumačka podela: Nik, Ed Haris, Harvi Kajtel, Džon Vojt, sve su to dobri, ozbiljni glumci.”

Mirenova je takođe oduševljena što je imala priliku da radi sa Nikolasom Kejdžom. “Znate, on je divalj u srcu, što je fenomenalno,” kaže ona. “Ja sam najpre Britnaka i kažem, šta ja treba da radim? I onda pokušam i radim najbolje što mogu. On nije tako sputan. On pristupa stvarima iz jednog neočekivanog ugla.”

“Helen je sjajna cica!” presuda je Džona Vojta. Glumac kaže da se veoma radovao sceni u kojoj se njih dvoje ljujaju na lijani preko opasnog klanca. Kao deo pripreme, Vojt je samo dan ranije odveo Mirenovu u tematski park studija Univerzal. “Išli smo na vožnju Povratak u budućnost“, kaže on. “Onda smo otišli na Park iz doba jure i potpuno se skvasili. Bili smo kao par klinaca.”

Ipak, ako se Helen Miren dobro zabavljala, Džon Tertlatub možda i nije. “Simanje,” kaže on, “čini buđenje u četiri ili pet ujutru, svakodnevna frustracija, osećaj kao da vam sve ide naopako čitav dan, i dolazak kući u 10 uveče gde čujete da je vaša porodica htela da im se javite. Znate, ima dana kada gledate te masivne setove i mislite, dajte mi dva glumca, malu kameru i nešto sunca.”

NACIONALNO BLAGO: KNJIGA TAJNI

PREMIJERA: 16. JANUAR, 20: 30, SAVA CENTAR

OD 17. JANUARA U BIOSKOPIMA

Žanr: akciona avantura

Uloge: Nicolas Cage, Jon Voight, Harvey Keitel, Ed Harris, Diane Kruger, Justin Bartha, Bruce Greenwood and Helen Mirren

Režija: Jon Turteltaub

Priča: The Wibberleys & Ted Elliott & Terry Rossio

Scenario: The Wibberleys

Zasnovano na likovima koje su kreirali: Jim Kouf and Oren Aviv & Charles Segars

Producenti: Jerry Bruckheimer and Jon Turteltaub

Izvršni producenti: Mike Stenson, Chad Oman, Barry Waldman, Oren Aviv, Charles Segars

2 thoughts on “Premijera filma “Nacionalno blago: Knjiga tajni”

  1. djordje

    pa nije los film vec sam ga gledo,mada je to previse isfurana spasavanje sveta i sve to :)

  2. sandra

    Prvi deo je super,imam ga na DVD-ju(original),a drugi cu veceras dobiti na DiVX-u,a gledacu ga u bioskopu u subotu,o

Leave a Reply