Relax · Video igre

Prestanak pušenja uz Nintendo

Kompanija Nintendo napraviće novu video igru za odvikavanje od pušenja, a zasnivaće se na metodi Britanca Alena Kara, zahvaljujući kojoj je više od 10 miliona pušača zauvek ostavilo cigarete.

Video igra, koju su osmislili Ubisoft i Nintendo DS, biće puštena u prodaju u novembru 2008. godine. U interaktivnoj igri pušači će unositi detalje o svojoj navici i birati trenera koji će im pomoći da primene metodu Allen Carr.

“Pušači mogu potpuno da se prepuste igri tokom koje će shvatiti da se zabavljaju dok ostavljaju pušenje”, rekao je potpredsednik Ubisofta Kristijan Salomon.
Alen Kar, nekadašnji računovođa, zaradio je bogatstvo 1983. godine na svojim priručnicima i klinikama za odvikavanje od pušenja, zasnovane na metodi nazvanoj “Laki način za odvikavanje od pušenja”.
Allen Carr je strastveni pušač koji je ostavio cigarete kao 40-godišnjak, umro je 2006. godine u 72. godini od raka .

O Alen Kar metodu

Alen Kar metod je nastao 1983. godine.

Alen Kar, koji je i sam bio težak pušač shvatio je da je jedini razlog zbog kojeg pušači pale sledeću cigaretu zapravo potreba da se oslobode neugodnosti izazvane prethodnom. Alen je takođe shvatio da je veoma lako osloboditi se zavisnosti iz razloga sto su simptomi fizičke nikotinske apstinencijalne krize blagi a njihova manifestacija se svodi na osećaj praznine i nesigurnosti. On je uočio da pušačima koji pokušavaju da se oslobode pušenja pravi problem zapravo predstavlja ubeđenje da u cigaretama imaju oslonac i zadovoljstvo, da im one pomazu da se skoncentrišu i opuste. Upravo ova iluzija predstavlja razlog zbog kojeg pušači ne uspevaju da ostave pušenje, a periodi apstinencije praćeni su osećajem da im je nešto uskraćeno. Alenov zaključak je bio da se pušači susreću sa dva straha, jedan je onaj od štetnih posledica pušenja a drugi onaj kako će dalje živeti bez cigareta. Otklanjanjem oba ova straha uspeo je da pušačima pomogne da cigarete ostave radosno, odmah, zauvek, bez snage volje i osećaja odricanja.

Metod se sprovodi na petoipočasovnim terapijama u grupama do 12 ljudi. Za većinu pušača je dovoljna jedna terapija, dok su za one kojima je potrebno nešto više vremena obezbeđene dve dodatne, dvoipočasovne terapije. Za one koji ne uspeju obezbeđen je potpuni povraćaj novca.

Leave a Reply